Dit jaar nog conceptwet consumentenbescherming
08 Jun 2013, 12:00
foto
Ambtenaren van het ministerie van HI en van Financiën en vertegenwoordigers van de Centrale Bank van Suriname, na de consultatievergadering over de financiële dienstverlening in Suriname. (Foto HI)


Medewerkers van het ministerie van Handel en Industrie (HI), hebben overleg gepleegd met betrokkenen uit de financiële sector om informatie te krijgen over bepalingen binnen de financiële dienstverlening. Deze informatie moet leiden tot het formuleren van de conceptwet Consumentenbescherming. Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI) wil dit jaar nog, deze conceptwet ter goedkeuring aanbieden aan De Nationale Assemblee.

De HI-medewerkers maken deel uit van de werkgroep ‘Wetgeving Consumentenbescherming’ en de consultaties zijn gehouden met afgevaardigden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als hoogste monetaire autoriteit in Suriname, en het ministerie van Financiën. De CBvS is ook toezichthouder op de financiële instellingen in Suriname.

Betere bescherming
Daniella Sumter, hoofd van de afdeling Consumenten Zaken van HI en voorzitter van de werkgroep, legt uit dat deze consultatie nodig is, omdat de werkgroep ook bepalingen die betrekking hebben op de financiële diensten in Suriname, wil opnemen in de consumentenbeschermingswet.

Met een consumentenbeschermingswet zullen consumenten in Suriname veel beter beschermd worden tegen allerlei malafide of oneerlijke praktijken. De Surinaamse regering heeft zich verplicht gesteld wetgeving te ontwikkelen op dit gebied bij de ondertekening van de VN-resolutie over de bescherming van consumenten. Dat gebeurde op 9 april 1985 toen de lidlanden van de Verenigde Naties (VN) goedkeuring gaven aan de resolutie A/RES/39/248 handelende over de acht basisrechten van consumenten. Ook vanwege hoofdstuk 8 van het Herziene Verdrag van Chaguaramas rust op Suriname de verplichting om beleid en wetgeving over mededinging en consumentenbescherming toe te passen, zegt de voorlichting van HI.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April