Wereld Milieu Dag herdacht met petflessen-wandelloop
05 Jun 2013, 11:30
foto
De Petflessenloop te Ephraimzegen.


Ter gelegenheid van Wereld Milieu Dag, vandaag, organiseert de Surinaamse Milieu Beweging (SMB) zaterdag voor de tweede keer dit jaar een wandelloop. Deze bewustwordingsloop van ongeveer 5 kilometer, zal om 14.00 uur starten vanaf de Berkenveldschool in Paramaribo Noord. De SMB zal deze activiteit vooral richten op jongeren uit deze buurt. De deelnemers zullen tijdens het lopen demonstratief petflessen opruimen en verzamelen.

Met deze actie levert de SMB weer eens een concrete bijdrage aan het milieubewustzijn, zegt de voorzitter van de beweging, Judith Faerber, in een schrijven. Wereld Milieu Dag is een jaarlijks terugkerende dag, die door de United Nations Environment Program (UNEP) is ingesteld. Deze internationale dag is door de VN ingesteld in vervolg op de grote internationale milieu conferentie die op 5 juni 1972 in de Zweedse hoofdstad Stockholm is gehouden.

Voedselverspilling
Jaarlijks wordt deze dag in alle lidlanden van de VN herdacht door de Overheid en organisaties die op de een of andere manier bij het natuur- en milieugebeuren in een land zijn betrokken. Elk jaar maakt UNEP een thema bekend waar omheen het bewustwordingsproces in de diverse landen moet worden gevoerd. Voor dit jaar is het thema voedselverspilling, onder het motto `Think, Eat, Save-, Reduce your Foodprint.`

Overal ter wereld worden er tonnen aan voedsel weggegooid, terwijl aan de andere kant miljoenen mensen en ook kinderen geen of onvoldoende toegang hebben tot voedsel. Ook wordt er door vele consumenten op onze aardbol vaak teveel en te ongezond gegeten, stelt Faerber. “In Suriname is er uiteraard op kleine schaal zeker wel sprake van voedselverspilling, maar niet op een schaal die verontrustend is. Wat wel de nodige aandacht behoeft, is hoeveel en wat wij eten in Suriname.”

Aandacht voor natuur en milieu
De Surinaamse Milieu Beweging zal op Wereld Milieu Dag naast aandacht voor voedselverspilling, vooral attentie besteden aan de algemene natuur- en milieuvraagstukken. In onze Grondwet wordt in artikel 6 g namelijk gesteld dat een van de sociale doelen van de staat gericht is op het scheppen en bevorderen van condities die nodig zijn voor de bescherming van de natuur en voor behoud van het ecologische evenwicht.

Faerber zegt verder in het schrijven, dat het ecologisch evenwicht volgens de Surinaamse Milieu Beweging slechts in stand zal worden gehouden, wanneer de overheid en het bedrijfsleven erkennen dat economische groei alleen niet automatisch tot ontwikkeling leidt. Het besef moet doordringen dat voor duurzame ontwikkeling er naast de economische aspecten ook naar de sociale en milieuaspecten van de economische groei moet worden gekeken. Indien dit niet gebeurt dan zullen zowel de mensen, de dieren en de planten op den duur de dupe van de economische groei worden.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April