Santokhi: Beleid regering ontspoord
24 May 2013, 13:25
foto
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi


De parlementaire oppositie, met uitzondering van DOE, vindt dat snel een halt moet worden toegeroepen aan wat zij noemt het ‘falend beleid van de regering’. Coördinator van het Nieuw Front en voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi meent dat het beleid van de regering is ontspoord. Dit kwam naar voren tijdens een gezamenlijke persconferentie vandaag.

De VHP-voorzitter stelt dat de rechtsstaat behoorlijk is aangetast. De aanname van een aangepaste amnestiewet noemt hij een kruisiging van de rechtsstaat. Hij maakte de regering het ernstige verwijt de rechterlijke macht te hebben uitgehold, deze niet te beschermen, maar achter gesloten deuren negatief te bespreken. “De integriteit van de rechterlijke macht is verder uitgehold en staat onder druk”, zei Santokhi.

Criminaliteitsbestrijding gefaald
Oppositieleider Santokhi zegt dat de regering heeft gefaald de criminaliteit aan te pakken en een nationaal veiligheidsplan in te zetten om de gemeenschap een beschermd rechtsgevoel te geven. “Dagelijks zijn er drie tot vijf roofovervallen, haast elke maand drie moorden, inbraken nemen toe, het onveilig gevoel is toegenomen en zijn mensen bang geworden om aangifte te doen”, zegt de NF-leider. Er is geen vertrouwen om dat te doen. Santokhi deelt mee dat 35% van hen geen aangifte doen.

Volgens hem is er geen integrale aanpak voor verkeersslachtoffers en geen aandacht voor de toename van de georganiseerde misdaad. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie maakte hij het verwijt dat die zich bemoeit met de interne structuren en leiding van diensten zoals bij het Korps Politie Suriname en de Penitentiaire ambtenaren. “De regering heeft slachtoffers en burgers gemaakt tot statistieke nummers, door te zeggen dat er volgens de statistieken niets aan de hand is”, zegt Santokhi.

Beknotting
De democratie is ernstig aangetast en in gevaar, wanneer de regering vragen niet beantwoordt en in bescherming wordt genomen door de coalitie en voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die de oppositie beknot in haar spreektijd. Hij noemt dit beknotting op het recht van vrije meningsuiting. Volgens hem wordt bij de media ook zelfcensuur toegepast uit vrees of uit loyaliteit aan het regeerbeleid. Die vrees slaat door naar burgers, ambtenaren die bang zijn om te praten en vrezen hun baan te verliezen. “Hen wordt de vrijheid ontnomen openlijk voor hun partijkeuze uit te komen”, zegt Santokhi.

Santokhi somde een lijst van internationale rapporten op waaruit volgens hem blijkt dat de regering een zeer slecht beleid voert, de rechtsstaat in gevaar is, Suriname een verhoogd risico terroristisch land is geworden, geen actie wordt ondernomen tegen mensensmokkel en kinderarbeid aan het toenemen is. Het land zou op verschillende indexen een zeer slechte positie hebben ingenomen, zeker als het gaat om drugsdoorvoerland, corruptiebestrijding en zaken doen met Suriname. Ook het buitenlands beleid werd bekritiseerd. “Dit alles werkt belemmerend voor de ontwikkeling en zorgt voor verdere vernietiging van het land. We moeten zo snel mogelijk een eind hieraan brengen”, besloot Santokhi.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April