Oppositie: Monetaire reserve met US$ 140 miljoen gedaald
21 May 2013, 13:00
foto


Assembleeleden van de oppositie willen van president Desi Bouterse weten hoe het komt dat de monetaire reserve van de staat met ongeveer US$ 140 miljoen is afgenomen. Dit is gebeurd in het eerste kwartaal van dit jaar. Er is een brief hierover geschreven naar Bouterse, via assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

In het schrijven wordt aangehaald dat de regering, Centrale Bank van Suriname, de coalitie en het Internationaal Monetair Fonds duidelijk voorhouden aan het volk dat "onze economische vooruitzichten redelijk zijn". De Surinaamse monetaire autoriteiten steeds meedelen dat de financiële rust in de samenleving is gegarandeerd.

Verontrustend
De assembleeleden vinden dat deze mededelingen niet kloppen. "Volgens onze informatie is onze goudvoorraad met 10.000 troy ounce gedaald, van 76.000 troy ounce in maart 2013 naar 66.000 troy ounce in april 2013. De oppositie stelt dat deze informatie zeer verontrustend is. De regering noch de CBvS hebben hierover een verklaring gegeven aan de samenleving.

"Kan de president aangeven of deze gegevens van de monetaire autoriteiten juist zijn? Welke bestemming is gegeven aan de vrijgekomen middelen en wat het vervolg beleid ter zake. Kan de president eveneens aangeven of deze ontwikkeling de veerkracht is van onze economie, die de monetaire autoriteiten zeggen te hebben", vragen de assembleeleden. Het schrijven aan de president is ondertekend door de Nieuw Front-leden Radjkoemar Randjietsingh, Guno Castelen, Winston Jessurun, Ruth Wijdenbosch, Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Arthur Tjin-A-Tsoi, Sheilendra Girjasingh, Mahinder Jogie, Mahinder Rathipal en Ronny Asabina van de BEP.
Advertenties