Chelsea dubbel kampioen in Europa
15 May 2013, 20:20
foto
Branislav Ivanovic, maker van het winnende doelpunt.


Naast de Champions League, heeft Chelsea nu ook de Europa League gewonnen. De ploeg van trainer Benitez was vanmiddag in de finale van de Europa League, te sterk voor het Portugese Benfica.

In een volgepakte Amsterdam Arena kwam Benfica goed uit de startblokken. De ploeg van trainer Jesus liet geen twijfels bestaan over haar intenties om zich te revancheren voor de verloren kwartfinales aan de hand van Chelsea in de Champions League vorig jaar. In de openingsfase werden de Portugezen keer op keer gevaarlijk in het strafschopgebied, maar door gebrek aan koelbloedigheid werd het vijandig doel niet doorboord. Chelsea weerstond de stormloop wonderwel en kon na ruim een kwartier eindelijk gevaar stichten in de achterhoede van Benfica, maar de inzet van Oscar werd door de Portugese sluitpost gekeerd. Hoewel Benfica naarstig op zoek ging naar doelpunten, bleef de stand tot aan de rust dubbel blank.

In de tweede speelperiode startte Benfica weer flitsend en scoorde zelfs, maar zag het doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel. Chelsea dat op de 'çounter' loerde werd beloond, toen Torres een diepe pass handig meenam, Luisao voor schut zette en de doelman het nakijken gaf: 1-0. Toch zou Benfica op gelijke hoogte komen. Chelsea-verdediger César Azpilicueta speelde de bal met de hand, waarna arbiter Kuipers de bal op de witte stip legde. Benfica-spits Cardozo maakte geen fout en bracht zijn ploeg langszij. Toen velen zich al opmaakten voor een verlenging, stal Branislav Ivanovic de overwinning voor zijn ploeg, toen hij een voorzet van Juan Mata achter doelman Artur kopte: 2-1. Chelsea is dus voor even zowel Champions League- als Europa League kampioen. Op 25 mei volgt een Duitse club de Londenaren op als Champions League winnaar.

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June