Fête de la Cuisine Suriname inspiratiebron voor koks
13 May 2013, 19:00
foto


Het culinaire festival Fête de la Cuisine is ten einde. “Ik heb genoten van Suriname” zegt de Franse meester chefkok Jean Jacques Menanteau “alle verschillende ingrediënten die hier zijn, de producten uit het regenwoud, de geuren, de smaken. Deze trip is een echte inspiratiebron.”

Vier buitenlandse top-koks en vier buitenlandse journalisten hebben gedurende een week kennis gemaakt met de gastvrijheid en de schoonheid van Suriname. Tijdens een workshop te Berg en Dal hebben de koks kennis en ervaring uitgewisseld met achttien Surinaamse chefs. Er zijn bezoeken afgelegd aan diverse Surinaamse restaurants en zijn diverse trips gemaakt om zoveel mogelijk van het land te zien.

De meegereisde journalisten roemen de hartelijkheid en gastvrijheid van de Surinaamse bevolking en de prachtige natuur. Het Fête de la Cuisine heeft Suriname media aandacht gebracht in buitenlandse kranten, tijdschriften en een aantal horecavakbladen.

'Grote impact'
“Wanneer ik zie met hoeveel enthousiasme men hier in Suriname aan de slag is gegaan en ik kijk naar de participatie van het bedrijfsleven, de bezoekers van de diners en de positieve reacties van de koks en de buitenlandse pers, dan heeft het Fête de la Cuisine mij heel aangenaam verrast. Dit evenement heeft alles in zich om uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend festijn wat een grote impact voor Suriname kan hebben.” Zo omschrijft Henri Brookson, initiatiefnemer van het zeven jaar geleden ontstane Fête de la Cuisine op Sint Maarten. Bij de Surinaamse versie van dit culinair festival was hij als adviseur en gast betrokken.

Het festival is zaterdagavond afgesloten met een Grand Gala Diner in restaurant Baka Foto, waarbij een vijf gangen menu is gepresenteerd.
De opbrengsten van het festival gaan naar de kindertehuizen Mariahoeve en Odoneti en voor de senioren burgers van de Stichting Kibri Mi.