Goede toekomst voor ‘alata pepre’ als exportproduct
10 May 2013, 01:00
foto
De oogst van alata pepre.


De eerste officiële zending chili peper (alata pepre) van de Stichting Ontwikkeling Rurale Gebieden (SORG) is gestuurd naar Duitsland. Het gaat om een partij groene en een partij rode peper die geselecteerd zijn op de beste kwaliteit. Binnenkort zal de stichting met de afnemer verder onderhandelen over de beste prijs voor de boer.

SORG heeft grootse plannen. De stichting werkt niet met importzaad, maar zal samen met het Centrum voor landbouwkundig onderzoek in Suriname (Celos) het gebruikte zaad de komende twee jaar veredelen. “Binnen niet al te lange tijd, zullen we onze eigen Surinaamse chili peper product hebben, dat wereldwijd bekendheid zal krijgen”, zegt Loes Trustfull, voorzitter van SORG. "De afnemer groeit met ons mee, omdat de boeren serieus en gedreven zijn. Er zijn nu drie mensen namens SORG in training voor het certificeringstraject, waarbij ze zich moeten buigen over de Europese regulering.”

Jarenlang proces
Het gaat om de eerste fase van een jarenlang proces. Alata pepre is bekend als een 'wilde plant' en boeren in het gebied Wanica en Para hebben geen ervaring met het telen ervan op grote schaal. Daarom is er in Suriname nauwelijks een markt voor chili peper. De boeren planten op verzoek van de stichting op proefarealen van maximaal 1/4 ha. Ook de bestrijding moet biologisch zijn. Europa heeft de relatie met enkele oosterse landen verbroken door het massaal gebruik van pesticiden en het manipuleren van plantmateriaal.

Het traject is in deze 1e fase gefinancierd door het SGP fonds (Small Grants-UNDP), waarbij de nadruk lag op het organisch telen in het gebied Wanica. Het IICA was bijna dagelijks met de boeren in het veld. Ook Celos heeft vanuit de wetenschappelijke hoek de volledige ondersteuning gegeven en een persoonlijke relatie met sommige boeren opgebouwd.

Organisch product
Trustfull geeft vol trots aan, dat Suriname een van de weinige landen zal zijn die organische chili peper hebben als uniek product. De peper wordt verwerkt in ketchup, soepen, allerlei gerechten, in de farmaceutische industrie en voor therapeutische behandelingen.

Nu gaat het om het opbouwen van een relatie van vertrouwen, kwaliteit en continuïteit met de koper. “Op dit moment voldoen we nog niet aan de minimumquota van 500 kg-1500 kg- met optie voor meer- per week.” Trustfull is hierover niet ongerust. “We willen langzaam een gedegen structuur opbouwen. We moeten weten wat de opbrengsten per boom, per ha zijn, hoeveel arbeid nodig is, het oogsten, labelen, opslaan en koeling, transport, alle kosten, etc. Exporteren doe je niet 1, 2, 3.”

Lokale en regionale interesse
Ongeveer 30-40 boeren zijn betrokken bij het project van organisch leren telen van alata pepre. Van dit aantal doet een kleiner deel mee aan het exportproject. Het is de bedoeling dat de groep wordt uitgebreid. Twee boeren zijn in februari naar Duitsland geweest en hebben met de afnemer gesproken. Dit gaf vertrouwen en was in het belang van transparantie.

Trustfull denkt dat er lokaal en regionaal interesse gekweekt kan worden voor verwerking in producten. “Dat geeft Surinaamse boeren ook afzetmogelijkheden in eigen land en de regio. Voorlopig is onze focus nog Europa en gelukkig wil de Europese afnemer ook de verwerkte vorm (droog en/of poeder), zodat mensen die in afgelegen gebieden wonen, in de toekomst ook zouden kunnen participeren”, schetst Trustfull de mogelijkheden van het product voor de boer.
Advertenties