Berkenveldschool bijt de spits af in handhygiëne project
07 May 2013, 09:00
foto


De Berkenveldschool bijt de spits af in een proefproject voor het bevorderen van een goede handhygiëne. Intermed heeft het initiatief hiertoe genomen in verband met Wereld Handhygiëne Dag op 5 mei en zal kosteloos dispensers plaatsen op de Berkenveldschool. Ook zal het bedrijf posters verspreiden, waarop de juiste manier van handen wassen en drogen wordt aangegeven.

“Deze week zullen we de systemen en posters plaatsen", laat Dave Wirjomengolo weten. Hij is Customer Relations Officer van Intermed en heeft in de afgelopen twaalf jaar een gestadige groei geconstateerd van het aantal aanvragen van handreinigingssystemen. De Berkenveldschool is één van de ruim twintig scholen in Paramaribo, die voor het proefproject van Intermed zijn geïdentificeerd. Het streven is er op gericht om uiteindelijk alle scholen mee te krijgen in dit project.

Verkeerde manier
Een goede handhygiëne is essentieel om ziekten te voorkomen, zegt Wirjomengolo. Mensen leren van kleins af aan dat handen wassen erg belangrijk is. Toch wordt nog veel te vaak een verkeerde manier van handen wassen en drogen gebruikt, met alle gevolgen van dien. Zo denken sommigen dat het drogen van de handen met een handblower beter is dan met papieren doekjes. “Dit is niet waar,” zegt Wirjomengolo, “drogen met een papieren zakdoekje is vele malen beter.” Dat is ook gebleken uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO stelt dat handen vele oppervlakken bevat, die moeilijk te bereiken zijn, waardoor mensen die delen vergeten bij het wassen. “When you go to a public washroom, washing your hands properly should take about as long as singing 'Happy Birthday' twice,” zegt de organisatie. Ook onder de nagels, horloges en sieraden moet worden gewassen, aangezien er op die plekken miljoenen bacteriën kunnen zitten. “Het aantal bacteriën onder je ring kan net zoveel zijn als het aantal inwoners van Europa", illustreert de gezondheidsorganisatie. Na het handen wassen moet een wegwerp papieren doekje worden gebruikt voor het drogen.