Daders moord Wiels mogelijk niet meer op eiland
06 May 2013, 19:00
foto
Helmin Wiels (Foto: AFP)


Minister-president Daniel Hodge vindt dat het heel goed mogelijk is dat de daders van de moord op de politicus Helmin Wiels niet meer op het eiland zijn. Wiels, leider van de grootste politieke partij ‘Pueblo Soberano’ op Curaçao is gistermiddag doodgeschoten.

"Gisteren was het een heel rustige dag op zee, het water was kalm. Het is erg gemakkelijk om met de boot naar omringende landen zoals Venezuela of Colombia te vluchten", zegt Hodge. Na de moord heeft hij direct stappen ondernomen om de daders te pakken. "We hebben direct de controle in de haven en op de luchthaven verscherpt. Ook hebben we meteen de omliggende eilanden ingelicht zodat zij ook oplettend zijn." De premier sprak met RTLnieuws.

Hodge zegt daarmee dat hij al het mogelijke heeft gedaan om te voorkomen dat de daders het eiland zouden ontvluchten. "Maar de ervaring leert dat het vaker voorkomt dat ze toch op één of andere manier het eiland verlaten. Met boten kan dat heel makkelijk."

Eiland in rouwproces
De premier heeft nog geen idee wie er achter de moord zitten en wat het motief is. "Dat het een politieke moord is, durf ik niet zo stellig te zeggen. Het is een politicus die vermoord is. Maar dat betekent nog niet dat het een politieke moord is. Het is nu nog te voorbarig om dat soort conclusies te trekken."

De moord is het gesprek van de dag op Curaçao. "We zijn een klein eiland, we gaan hier gemoedelijk met elkaar om. Dit is echt schokkend geweest voor de hele bevolking. Het eiland gaat door een rouwproces. Wij zullen in ieder geval moeten voorkomen dat dit soort dingen niet een deel worden van onze toekomst", zegt Hodge.

Wanneer Helmin Wiels wordt begraven is nog niet bekend. Hodge hoopt daar snel meer duidelijkheid over te krijgen.