Leider politieke partij Curaçao doodgeschoten
05 May 2013, 21:35
foto
Helmin Wiels (Foto: ANP)


Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels (54) is zojuist doodgeschoten bij de Pier in Marie Pompoen. De dokter heeft de dood van de politicus bevestigd en lijkschouwers zijn begonnen met een onderzoek. Volgens berichten zijn de schoten gelost vanuit een goudkleurige auto.

Buurtbewoners hoorden wel een aantal vreemde geluiden, maar dachten niet gelijk aan schoten. Een van de buurtbewoners vertelt dat hij mensen zag rennen en is toen zelf gaan kijken. “Toen zag ik ineens politie en ambulances en wat er was gebeurd.”

De omgeving bij Marie Pompoen is afgezet door de politie. Omstanders kijken geschrokken naar wat er is gebeurd. Volgens informatie is er een dader gepakt en zou deze van Colombiaanse afkomst zijn. De politie heeft het bericht echter nog niet bevestigd. De technische dienst is ook ter plaatse voor onderzoek. Wiels is de eerste politicus op Curaçao die op deze manier om het leven is gekomen.

Verkiezingen
Wiels won vorig jaar oktober de verkiezingen met een meerderheid van de stemmen. Doordat er geen formatie kon worden gevormd werd een zakenkabinet ingesteld voor de duur van zes maanden. Daniel Hodge werd aangesteld tot premier van het kabinet. De nieuwe maatregelen van dit kabinet zorgden voor veel oproer. Door de invoering van de nieuwe basis verzekering, OB-verhoging en pensioenregeling kreeg zijn kabinet veel kritiek. Vrijdag gingen gepensioneerden voor de tweede keer de straat op om te protesteren. Veel mensen vinden dat Wiels zijn beloftes aan het volk niet heeft waargemaakt. Tijdens het eerste protest riepen de gepensioneerden dat Wiels zijn volk liet vallen.

Voordat Wiels de verkiezingen won kwam hij vaker in opspraak. De politicus nam geen blad voor de mond. Zo deed hij uitspraken als ‘alle makamba’s in bodybags terug naar Nederland’ en beledigde hij menig politicus en de media. Tijdens een uitzending van het Nederlandse programma Pauw & Witteman in maart, zei Wiels dat hij nooit over bodybags had gesproken.

Wantoestanden
Wiels had vrijdag in een interview met de Nederlandstalige nieuwssite versgeperst.com wantoestanden aan de kaak gesteld bij het telecombedrijf UTS. Volgens hem was het bedrijf betrokken bij de illegale verkoop van telefoonnummers aan een loterij.

"Een klant koopt beltegoed", aldus Wiels op de website, "en het beltegoed wordt omgetoverd tot contant geld, wat op een bankrekening in Sint-Maarten belandt." Hij zei een en ander met documenten te kunnen ondersteunen. Het is niet bekend of Wiels' beschuldigingen te maken hebben met zijn dood. (Bron: Versgeperst)