Jabini: Saramacca-vonnis zal uitgevoerd worden
05 May 2013, 08:00
foto
Hugo Jabini, woordvoerder van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers.


Het Saramacca-vonnis zal worden uitgevoerd. Er zijn echter obstakels en wij hebben openlijke tegenwerking gekregen van Eddy Jozefzoon, die verdeeldheid heeft proberen te zaaien", zegt Hugo Jabini, woordvoerder van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) aan Starnieuws.

Op de krutu zaterdag in het dorp Kajapati aan de Boven Surinamerivier, is verslag gedaan van wat er de afgelopen twee jaar bereikt is. De bedoeling was dat de bijeenkomst vandaag verder zou gaan. "Maar de zaken zijn veel vlotter verlopen dan we gedacht hadden. Daarom is de krutu zaterdag al afgesloten. Het was niet de bedoeling dat er een verklaring zou komen. Wij hebben de mensen geïnformeerd over de stand van zaken", legt Jabini uit.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling heeft meegedeeld dat de regering geen besluit heeft genomen dat het vonnis niet zal worden uitgevoerd. Ook in het Ontwikkelingsplan staat dat het grondenrechtenvraagstuk zal worden opgelost. Alle partijen hebben hun steun toegezegd. Jabini zegt dat er wetgeving moet komen. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling zal deskundigen moeten inhuren om de wetgeving voor te bereiden.