VSG kraakt harde noten op krutu te Kajapati
04 May 2013, 15:00
foto
De gran krutu te Kajapaati is druk bezocht.


Tijdens de gran krutu die dit weekend gehouden wordt op Kajapati aan de Boven Surinamerivier worden harde noten gekraakt door de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) en diverse betrokkenen. Een gesprek met president Desi Bouterse op 1 mei, in bijzijn van raadsadviseur Eddy Jozefzoon, is onbevredigend geëindigd. Gevraagd werd om de zaak tegen Suriname in te trekken en deze krutu af te gelasten. De VSG en de Saramaccaanse gezagsdragers waren hier niet voor te vinden.

Op de krutu heeft VSG-voorzitter Wanse Eduards verslag gedaan van het onderhoud met de president en de werkzaamheden die tot nu toe zijn verricht. Het Saamaka-vonnis wordt geëvalueerd. De ministers Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling) en Edward Belfort (Justitie en Politie), een delegatie van de ABOP, BEP, BP 2011, SPA, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zijn ook aanwezig. Volgens woordvoerder van de VSG, Hugo Jabini, zijn alle politieke partijen uitgenodigd. Opvallend is de afwezigheid van de Nationale Democratische Partij bij de opening van de krutu.

Grondenrechten nog niet erkend
Het Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica heeft de staat Suriname vijf jaar geleden veroordeeld. De rechten van de Saramaccaners moeten worden erkend. Er is nog steeds geen overeenstemming bereikt over het 'Saramaccaans gebied' met de overheid en andere in stamverband levende groepen. President Bouterse had in het gesprek met de VSG en de gezagsdragers er op gewezen dat de overheid de grondenrechten wel degelijk erkend. Hij vindt dat de regering onterecht wordt beklad bij internationale organisaties.

In het verslag van VSG vandaag op de krutu is de vloer aangeveegd met Jozefzoon. Hij wordt gezien als een verrader. Vlak voor de president zou hij zijn ontmaskerd, omdat er geheime gesprekken met hem gevoerd zijn. De VSG vindt dat Jozefzoon een dubbele rol speelt. Jabini, die ook assembleelid (Mega Combinatie/NDP) is, had geen goed woord over voor Jozefzoon. "Hij is vijand van het binnenland", zei hij op de krutu. Er is een beroep gedaan op granman Belfon Aboikoni om het mandaat van VSG in te trekken door Johan Pansa, Albert Aboikoni, Rene Pansa en Jozefzoon. Het grootopperhoofd is niet aanwezig op de bijeenkomst. Hij heeft afgemeld wegens ziekte. Verwacht wordt dat er ferme besluiten genomen zullen worden op de bijeenkomst dit weekend.