Kinderen van Suriname hebben nu eigen krant
04 May 2013, 06:00
foto
Kinderen en medewerkers van stichting Projekten bezig met het verpakken en inkijken van de kinderkrant.


Kinderen van Suriname hebben hun eigen ‘echte’ krant. ‘Lees met plezier’ is de naam van deze krant, die wordt uitgegeven door stichting Projekten. Dit wordt gedaan in samenwerking met dagblad de Ware Tijd. De krant kent nu al zijn vierde editie. De eerste kwam uit in november van het vorige jaar, maar kende weinig publiciteit.

“We zien graag dat het lezen een bepaald gedrag en cultuur wordt bij het Surinaamse kind”, zegt directeur Yvonne Caprino van Projekten. Deze niet gouvernementele organisatie is ook de organisator van het Kinderboekenfestival. ‘Lees met plezier’ wordt nu op alle basis- en voj- scholen gedistribueerd. De krant verschijnt om de twee maanden. Dat is zes edities per jaar. De kinderen betalen echter maar SRD 1 voor alle zes edities en krijgen de krant ook nog op hun school bezorgd.

Kindvriendelijk
Caprino vertelt dat kinderen inderdaad veel leesplezier kunnen hebben met hun eigen krant. De schrijftaal is volledig kindvriendelijk, terwijl goed wordt nagedacht over het thema en de artikelen die erin komen te staan. De productie en samenstelling van ‘Lees met plezier’, wordt gedaan door een team jonge enthousiaste medewerkers bij Projekten.

Caprino zegt dat ‘Lees met plezier’ bestemd is voor alle categorie leeftijden van kinderen. In de krant komen allerhande onderwerpen voor die te maken hebben met kinderen, maar ook serieuze vraagstukken waaruit kinderen veel kunnen leren. Opvallend is dat het onderwerp lezen steeds terugkeert in verschillende vormen. Daarnaast zijn er voor de jongste kinderen kleurplaten, puzzels, en themavragen. De krant besteedt ook aandacht aan onderwerpen zoals sport, geld, sparen en andere maatschappelijke issues.

Leescultuur ontwikkelen
Caprino zegt dat de kindvriendelijke taal en uitleg van zaken in ‘Lees met plezier’ bewust is gekozen. “Kinderen moeten behalve groeien ook goed begrijpen wat er om hen heen gebeurt, dat kan alleen wanneer het op hun niveau wordt gebracht. “Voor ouders is het ook een hulpmiddel om bepaalde zaken aan het kind uit te leggen.”

De stichting is vast van plan de leescultuur bij kinderen verder te stimuleren en te ontwikkelen. Naast het kinderboekenfestival en andere activiteiten, zoals de eigen Surinaamse kinderkrant, komen er nog meer activiteiten om het lezen te bevorderen. Nu is in de maak het lees ambassadeursproject. Dit gaat verder dan alleen het voorlezen door een bekend persoon op een school. Over de andere actiepunten zal de stichting binnenkort meer informatie geven.