Pertjajah Media Group maakt documentaire over Somohardjo
01 May 2013, 04:00
foto
Paul Somohardjo


Voor de 70ste verjaardag van de politicus Salam Paul Somohardjo heeft Pertjajah Media Group een documentaire van 45 minuten gemaakt. Hierin worden de politieke carrière van Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, én zijn privé leven belicht. Behalve de hoofdrolspeler komen ook zijn jongere broers Rudy en Humphrey en zoon Bronto aan het woord.

Somohardjo werd geboren op 2 mei 1943 aan de Saramaccastraat in Paramaribo. Hij heeft op St. Beatrix en St. Petrusschool gezeten. Later volgde hij een aantal jaren ook les op de Rechtsschool.
In Paramaribo was het hard werken geblazen voor Somohardjo. Hij maakte vliegers en verkocht en leverde kranten, maakte gropesie en droogde zelfs bamie. Zijn vader was militair en moeder verkocht onder de markt. Zijn grootouders waren uit Indonesië afkomstige immigranten.

Doelen realiseren
In de documentaire komt ook het verhaal over zijn eerste liefde aan bod. Daarnaast vertelt Somohardjo dat hij pastor wilde worden en zelfs op de opleiding hiervoor zat. Politieke zaken, de amnestiewet en waarom zijn partij volgens hem nog steeds groeit, worden ook belicht

Bronto vertelt in de documentaire over de ontberingen die zijn vader in Nederland heeft doorstaan. In 1982 moest hij naar Nederland vluchten. Zijn broers praten over de man die hij is. Rudy belicht de bijdrage die Somohardjo heeft geleverd tot behoud van de Javaanse cultuur. De documentaire wordt afgesloten met Somohardjo. Hij legt uit wat hij als mens én politicus nog wil bereiken. De productie wordt via verschillende televisiestations vertoond.
            video.gif video