Hakrinbank doneert US$ 20.000 voor leerstoel universiteit
01 May 2013, 10:00
foto
Directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank overhandigt een cheque ter waarde van US$ 20.000 aan Ryan Sidin, voorzitter van de universiteitsbestuur. Hoogleraar Tony Caram kijkt toe. (Foto: René Gompers)


De Hakrinbank heeft een cheque ter waarde van US$ 20.000 gedoneerd aan de 'Institute for Graduate Studies & Research' van de Anton de Kom universiteit. Het geld is bestemd voor de leerstoel 'Geld-, Krediet-, en Bankwezen'. Directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank overhandigde de cheque dinsdag aan Ryan Sidin, voorzitter van het universiteitsbestuur.

Een leerstoel is de academische benaming voor een hoogleraarspost, bekleed door een hoogleraar. De 'leeropdracht' is het vak te onderwijzen én om onderzoek te doen. Op initiatief van Bousaid is zes jaar geleden de leerstoel 'Geld-, Krediet-, en Bankwezen' ingesteld. De functie wordt bekleed door Anthony Caram. Ondertussen zijn er twee opleidingen uit voortgekomen: 'Macro-Economic analysis & Policy' en 'Banking & Finance'.

Overeengekomen was dat de Hakrinbank drie jaren de sponsoring op zich zou nemen. Intussen is de bank al zes jaren bezig met de ondersteuning en is van plan door te gaan. "Meer bedrijven zouden moeten bijdragen aan een leerstoel", stelt Bousaid. Het kan voor hen van groot nut zijn, vooral als het gaat om onderzoek in materie waar zo'n bedrijf zich mee bezighoudt. Hiermee wordt de relatie tussen het bedrijfsleven en de universiteit ook versterkt."

Meer ondersteuning nodig
Er zijn veertig studenten verbonden aan de twee opleidingen van de leerstoel. Vijf hebben sinds de instelling de mastersopleiding afgerond. Caram is blij met de steun van de bank en is ingenomen met de inzet van de studenten. "Wij hopen dat we in de toekomst fulltime studenten kunnen hebben. Deze studenten moeten hun tijd delen tussen een voltijdse baan en een mastersopleiding. Met een studiefinanciering zouden zij zich volledig kunnen richten op de opleiding."

Sidin voegde eraan toe "dat als deze universiteit tot volwassenheid moet worden gebracht, er inderdaad sprake moet zijn van voltijdse studenten." Sidin deelde mee dat de universiteit uitkijkt naar strategische partnerschappen met bedrijven. Hij hoopt dat dit jaar nog meerdere leerstoelen ondersteund kunnen worden. De universiteit telt maar twee gesponsorde leerstoelen. De andere leerstoel is de 'Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie'. De sponsoring hiervan vindt vanuit Nederland plaats.

René Gompers