Moederbond: 'Je moet positief blijven'
01 May 2013, 00:00
foto


Op arbeidersdag vandaag wil Errol Snijders, voorzitter van de vakcentrale ‘De Moederbond', niet praten over slecht of goed. “Je moet positief zijn. Als ik zeg dat het slecht gaat met de factor arbeid, dan heb ik mijn werk niet goed gedaan.”

Snijders wijst erop dat de factor arbeid altijd achter de feiten aanholt. “Wat je probeert met bijvoorbeeld een collectieve arbeidsovereenkomst, is een inhaalmanoeuvre te plegen op datgene wat voorbij is.” Belangrijk vindt hij het om voort te gaan en een bijdrage te leveren zodat het land die ontwikkeling kan meemaken en stabiliteit kan hebben. “Het hangt allemaal af van onze arbeiders. Geld laat geen machines lopen, het zijn de arbeiders.”

Snijders stelt dat de arbeidsomstandigheden beter moeten. “We zijn er nog niet.” Hij vindt dat de situatie van de arbeiders steeds moet worden verbeterd, afhankelijk van de ontwikkelingen in het land. “Je moet ervoor zorgen dat arbeiders in staat zijn mee te kunnen doen in het proces van het land. Daar gaan we steeds mee moeten doorgaan.”

Woelige tijden
De vakbondsleider die in het afgelopen jaar, woelige tijden heeft meegemaakt met zijn vakcentrale, zegt dat geprobeerd is de interne problemen op te lossen. “Er komt een moment in het bestaan van de mens waarin je besluiten moet nemen. Je moet er niet van uitgaan dat het makkelijk is. Sommige besluiten vallen zwaar, maar je zal het moeten doen.”

Met delen van de vakbeweging is sinds 2011 geprobeerd om de situatie die zich manifesteert te kunnen bijbenen, merkt Snijders op. “Je levert in, maar je kan niet non stop inleveren, want anders heb je niets voor de arbeiders.” Hij stelt dat het voor elke organisatie heel duidelijk moet zijn hoe zij tegen de dingen aankijken en hoe ze erop afgaan. “Vanuit de organisatie is geprobeerd de zaak intern op poten te houden.”

12-urige werkdag
De kwestie van de penitentiaire ambtenaren (pa) is nog steeds niet oplost, maar Snijders heeft goede hoop dat het op korte termijn loskomt. Hij heeft brieven naar president Desi Bouterse gestuurd, met het verzoek door hem ontvangen te worden en te praten over het probleem van de penitentiaire ambtenaren. Sinds vorige maand meldt een groep van zo’n 60 personen zich dagelijks aan bij de vakcentrale. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft 83 pa’s, onder wie het voltallige bondsbestuur en de shopstewards gemuteerd. Ook blijkt dat hij de overuren van deze discipline niet in orde heeft gemaakt.

Een andere kwestie die speelt is de 12-urige werkdag voor de werknemers bij Iamgold. In het parlement moet deze kwestie ook nog besproken worden.