'Werknemers Greenheart Group door bedrijf geïntimideerd'
30 Apr 2013, 19:00
foto


Arbeiders die werkzaam zijn bij de Greenheart Group worden door de leiding van het bedrijf ontmoedigd om lid te worden of te blijven van de Greenheart Group Werknemers Organisatie (G.G.W.O.). Vooral werknemers van de houtzagerij te Apoera, maar ook werknemers die te Paramaribo op het hoofdkantoor en andere locaties van het bedrijf werkzaam zijn, krijgen tegenwerking, staat in de laatste editie van het C-47 Bulletin.

De uitbreiding van de activiteiten van het bedrijf heeft het noodzakelijk gemaakt dat het werknemersbestand wordt uitgebreid. Het bestuur van de G.G.W.O. die onder leiding staat van Robby Berenstein, is bezig die nieuwe werknemers tot leden van de bond te maken, wat bij de directie niet in goede aarde zou vallen.

Intimidatie
Werknemers te Apoera krijgen van de productiemanager te horen dat ze geen hout meer zullen krijgen als ze de vakbond ondersteunen. Er bestaat een afspraak tussen het bedrijf en de werknemers te Apoera, dat ze tegen een speciale prijs hout kunnen kopen, en of gratis kunnen beschikken over afvalhout. Deze bedreigingen namen serieuzere vormen aan, nadat de werknemers op instructie van het bondsbestuur hebben geweigerd een contract te tekenen die hun status als werknemers in vaste dienst zou veranderen in een met tijdelijke aanstelling. Deze handeling is door de leiding ook nimmer besproken met het vakbondsbestuur, staat in het bulletin.

De directie heeft in een bepaald geval een werknemer geholpen bij het schriftelijk opzeggen van zijn lidmaatschap van de vakbond. De brief waarin de man het lidmaatschap opzei, was uitgeprint op papier voorzien van het brievenhoofd van het bedrijf.

Arbeidsonvriendelijk
“Alle mooie woorden van de directie van Greenheart Group ten spijt, door de G.G.W.O. wordt ze ervaren als arbeidsonvriendelijk, en een die het niet nauw neemt met de belangen van werknemers”, zegt de G.G.W.O. Het steekt de vakorganisatie dat de directie zich niet houdt aan afspraken die gemaakt zijn over de al geruime tijd aan de gang zijnde c.a.o. onderhandelingen.

Het G.G.W.O. bestuur heeft de directie in een schrijven laten weten deze situatie beu te zijn. Van de directie wordt nu een andere houding verwacht om “te voorkomen dat de situatie gaat escaleren.” “De leden van de G.G.W.O. wachten immers reeds geruime tijd op de verbetering van hun arbeidsvoorwaarden, en zullen geen genoegen nemen met mooie woorden van een directie die zich in het openbaar voordoet als sociaal verantwoordelijk, maar in de praktijk een gedrag aan de dag legt dat getypeerd kan worden als arbeidsvijandig”, staat in het C-47 Bulletin.