Zeerovers krijgen elk zeven jaar celstraf
30 Apr 2013, 17:00
foto


Zeven jaar hoorden de zeerovers Owen C. en Naimraj S. tegen zich vonnissen. Kantonrechter Danielle Karamatali heeft elk van de mannen zeven jaar de bak ingestuurd met aftrek van de tijd in voorarrest.

De mannen zijn schuldig bevonden aan zeeroof en diefstal middels geweldpleging op zee. De veroordeelden hebben vijf boten beroofd, bemanningsleden mishandeld en schoten afgevuurd. Hun misdaden hebben zij gepleegd tussen 11 augustus 2011 en februari 2012.

De rechter heeft een jaar lager gevonnist dan de eis van hoofdofficier van justitie, Carmen Rasam. De kantonrechter heeft er rekening mee gehouden dat de veroordeelden nooit eerder in aanraking zijn gekomen met de justitie. Zij sprak van een ‘gelukkige toeval’ waarbij er geen doden of zwaargewonden zijn gevallen. Karamatali benadrukte dat zeeroof steeds toeneemt, omdat de controle op zee niet optimaal geschiedt. Hiervan maken zeerovers misbruik. De magistraat vond de feiten zeer ernstig.

Dwaalspoor
In eerste instantie deed Naimraj zich voor als tipgever bij de politie. Hij probeerde de politie op een dwaalspoor te brengen, terwijl hij kapitein van de boot was. Ook Owen heeft gelogen. Hij verklaarde dat de mobiele telefoon die op hem gevonden is van hem was, terwijl zijn werkgever Naimraj het tegendeel beweerde.
Owen had bij de politie verklaard dat hij die telefoon van een vriend had gekregen. Van de vriend kon hij zich geen details meer herinneren. Op de zitting verklaarde hij dat hij het toestel van zijn moeder had gekregen. Bij haar vonnis heeft de rechter de omstandigheden van de benadeelden erbij gehaald. Ze waren beroofd van hun vangst, visnetten, goederen en buitenboordmotoren. Na de overval werden ze aan hun lot overgelaten.

Op de zitting gaf Owen een heel ander verhaal dan eerder bij de politie over hoe de berovingen waren gepleegd. Op weg naar Frans-Guyana zouden de twee rovers hebben besloten andere boten te beroven om zo “hun visvangst” te vergroten. Een getuige had ook gezien dat Niamraj de vier gestolen buitenboordmotoren overplaatste in een andere boot. Deze zijn uiteindelijk in een container aangetroffen. De goederen zijn inmiddels aan de benadeelden teruggegeven.

Wanita Ramnath