Er moet onderhandeld worden over zorgpunten met Surgold
30 Apr 2013, 00:00
foto


De onderhandelingscommissie moet opnieuw onderhandelen met Surgold (joint venture tussen Suralco en Newmont) over de vele zorgpunten die in De Nationale Assemblee zijn geuit. Dit is gebleken tijdens een bijeenkomst die minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) had met de commissie van rapporteurs die de openbare behandeling van de gouddeals heeft voorbereid. Ook enkele commissieleden onder leiding van Henk Ramdien waren aanwezig bij dit onderhoud.
De belangrijkste zorgpunten die zijn de twaalf-urige werkdag voor de goudsector. Minister Hok beloofde eerder dat deze bepaling uit de deal zou worden verwijderd. Deze kwestie is echter nog niet van de baan. Ook over de 'area of interest' moet er verder worden onderhandeld.

Inventarisatie
De commissie heeft gesproken met een delegatie van Newmont die de vorige week in Suriname was. Suralco en Newmont zijn niet zo blij met de stagnatie die wordt ondervonden. Starnieuws verneemt dat aan de multinationals is uitgelegd dat de regering rekening moet houden met de opmerkingen die gemaakt zijn door het parlement. Hoewel er in concept overeenstemming is bereikt met Surgold, moest het document nog worden aangenomen door het parlement.

Met de commissie van rapporteurs is afgesproken dat over de punten waarover nader onderhandeld moet worden, een inventarisatie zal worden gemaakt. Dit zal gestuurd worden naar de bewindsman. Assembleeleden vroegen naar de haalbaarheidsstudie van de goudmijn. Suriname neemt voor bijkans US$ 400 miljoen deel in de goudmijn en participeert met 25%. Volksvertegenwoordigers willen inzage in het businessplan. Ook over de royalty's zijn er indringende vragen gesteld. Nu is dit vastgelegd op 6%. Surgold vindt dat als Suriname met een andere maatschappij een lagere royalty afspreekt, dan met terugwerkende kracht het meer betaalde bedrag teruggeven dient te worden. Het milieuvraagstuk en de betrokkenheid van de lokale bevolking is een heet hangijzer. "Er zal weer om de tafel gezeten worden met Surgold. De regering kan nu nog niet zeggen wat het eindresultaat wordt", zegt een assembleelid aan Starnieuws. Dit is aan de commissie meegedeeld tijdens het gesprek maandag.