Diasporashow te Dessa ondanks regenperiode drukbezocht
30 Apr 2013, 06:00
foto
‘Gudu Fu Sranan’, geschreven door Eddy Assan brengt de mensen in extase. (Foto: Stg Jamu Mas Jo)


Ruim 4000 personen hebben zaterdag de diasporashow op het sportcomplex van Real Purwo te Dessa bezocht. Het terrein is door de politieke partij Pertjaja Luhur gerenoveerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Verschillende artiesten uit Suriname, Nederland en Indonesië hebben bijgedragen aan de show die vooral Pop Djawa muziekliefhebbers behoorlijk aan hun trekken heeft laten komen.

Op dit moment zijn Oesje Soekatma en Eddy Assan uit Nederland op bezoek in Suriname. Uit Indonesië (Midden-Java) zijn tot en met 5 mei aanwezig Ledi Gagak, Vellin Chu en Dewi Asty. Samen met Surinaamse artiesten, zoals Stanley Mandikarya, Jennifer Tordjo & Jogga en Angracia van de muziekformatie de Rhyntjangs zullen zij morgen in Nickerie hun laatste show geven. De Rhyntjangs zijn verantwoordelijk voor de centrale begeleiding van de artiesten uit Nederland en Indonesië.

Culturele verbondenheid
De show is in de eerste plaats gehouden om de verjaardag te vieren van Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjaja Luhur, die op 2 mei 70 jaar wordt. Surinaamse ambassadeur in Jakarta-Indonesie en partner van Somohardjo, Amina Pardi was ook van de partij. De organisator van de show, de stichting Jamu Mas Jo, brengt in een persbericht de verschillende shows die Somohardjo in de jaren zeventig van de vorige eeuw organiseerde, in herinnering.

Met Tri Djoko Mulyo (TDM) organiseerde Somohardjo in 1971 het eerste Indonesische songfestival en later miss Jawa contesten. Met de diasporashow, met artiesten uit Indonesië, Nederland en Suriname wil hij Suriname in cultureel perspectief wederom op de kaart zetten. De historische en culturele verbondenheid tussen de drie landen is niet meer weg te denken, geeft de stichting aan.

Muziek als bindmiddel
De Javaanse contractarbeiders brachten met hun komst naar Suriname op 9 augustus 1890, ook verschillende culturele uitingen mee, zoals de taal, dans, zang, muziek, adat traditie, kleding en eetgewoonten. De traditionele gamelan muziek is in de afgelopen jaren in sociaal en cultureel perspectief uitgegroeid tot een moderne lichte muziekvorm met soms westerse en Caribische invloeden, bekend geworden onder de naam Surja Pop.

Deze muziekstijl geeft een duidelijk geografisch onderscheid t.o.v. de geïmporteerde (Pop Jawa) uit het verre Java. De geïmporteerde Pop Jawa muziek uit Java heeft positief gewerkt in de ontwikkeling van het Javaans levenslied, zegt Stichting Jamu Mas Jo. De organisatie ziet muzikale integratie binnen de Surinaamse politiek als bindmiddel voor de ontwikkeling van land en volk.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April