Assuria presenteert ‘fraaie’ cijfers over 2012
29 Apr 2013, 19:30
foto
Stephen Smit, directeur van Assuria, heeft vanmorgen de "fraaie cijfers" van het bedrijf over 2012 gepresenteerd. (Foto: Raoul Lith)


Verzekeringsmaatschappij Assuria heeft vandaag op een persconferentie zoals zij zelf aangeeft “fraaie cijfers” gepresenteerd over 2012. De bruto winst, dus nog voordat er belasting is afgedragen aan de Staat is gestegen met 38 % naar SRD 35,5 miljoen. De jaaromzet bedraagt SRD 198 miljoen wat een stijging is van 5 % ten opzichte van 2011.

Alleen bij het premie-inkomen daalde de omzet met 3% wat gelijk is aan SRD 149 miljoen. De grootste winsten komen van de beleggingen. In totaal wordt een groepsresultaat over de Assuria-ondernemingen genoteerd van SRD 50 miljoen, wat een toename is van 37 %. Deze klim van de beleggingen is volgens directeur Stephen Smit te danken aan de waardestijging van het aandelenbezit van het bedrijf.

Op de persconferentie is Smit ingegaan op alle cijfers van de aan de maatschappij gerelateerde bedrijven. Met de ‘fraaie’ cijfers kan een ‘zeer’ solide groepsvermogen worden genoteerd van SRD 244 miljoen. Smit is erg positief gestemd over de economische vooruitzichten van Suriname. Zeker met de ontwikkelingen in de mijnbouwsector waarvan een enorme spin-off wordt verwacht naar andere sectoren in de economie.

Waarschuwend geluid
Nadat in het begin van dit jaar Assuria al overeenstemming had bereikt met de directie van een in Trinidad & Tobago gevestigde schadeverzekeringsmaatschappij GULF, is deze week groen licht gekregen van de Centrale Bank van Suriname en zal morgen de officiële overdracht van GULF aan Assuria plaatsvinden.

Assuria is het eerste verzekeringsbedrijf dat ook buiten de grenzen van Suriname vestigingen heeft en dat binnen de afgelopen vijf jaar. Assuria heeft ook een vestiging in Guyana en nu volgt ook Trinidad en Tobago. De jaarvergadering van Assuria heeft plaatsgevonden op 26 april. De aandeelhouders hebben daarbij de cijfers goedgekeurd.

Op de persconferentie is Smit ook uitgebreid ingegaan op de economische cijfers van het land. Hij benadrukt dat de trend er goed uitziet. Buitenlandse ratingsmaatschappijen hebben de kredietwaardigheid van Suriname nu officieel opgewaardeerd naar BB – (BB min) terwijl de outlook is veranderd van negatief naar positief. Smit laat echter een waarschuwend geluid horen dat de Surinaamse economie te sterk afhankelijk is van de mijnbouwsector. Ruim 85 procent van de inkomsten komt van goud, olie en aluinaarde.