Column: Vakantie en leeftijd
29 Apr 2013, 15:30
foto


“Wat ga je in de vakantie doen,” vroeg mijn zoon me.
Mijn vrouw antwoordde: “We willen een cruise maken.”
Twee vrienden van mij hebben een cruise gedaan. Ze waren enthousiast. Op Discovery Channel had ik ook gezien wat voor een enorme drijvende stad dat is. Ik wil het ook meemaken. Leek me wel leuk.

“Een cruise?! Daaraan kun je zien dat jullie echt oud worden. Een cruise is toch voor oude mensen met rollators?”
Mijn zoon legt de vinger op een zere plek. Er is inderdaad een verband tussen vakantie 'vieren' en leeftijd.

De eerste keer dat ik zelfstandig op vakantie ging, was ruim 35 jaar geleden. Mijn vrouw en ik waren nog tieners. Wat doe je als je zo jong bent? Je gaat trekken met een rugzak en een tent door Europa. Dat kon omdat de spoorwegen een goedkope Euro-railkaart hadden waarmee je kris kras door Europa kon reizen. We gingen naar Joegoslavië, kwamen terecht op een camping met een rotsachtige bodem te midden van een regenbui, zetten de tent op, maakten flink ruzie en vertrokken de volgende dag weer naar huis.
Als je jong en verliefd bent, dan betekent dat nog niet dat je alle mechanismen hebt ontwikkeld om de externe druk en spanning binnen een relatie op te lossen.

Een andere keer boekten we een reis door Oost-Europa. Dat was ruim voor de val van het communisme. We wisten het niet, maar het reisbureau was opgezet door de Communistische Partij Nederland. We zouden via Oost-Berlijn en Polen dwars door Rusland reizen met de trein. Toen we in Oost-Berlijn aankwamen, bleek dat we in de Nederlandse delegatie zaten van een internationale Jeugdtrein. In Oost-Berlijn werden we opgevangen door de kameraden van de Communistische Jeugdbond. De Nederlandse reisleider bleek de vertegenwoordiger te zijn van de Communistische Jeugd van Nederland en wij zaten kennelijk in de delegatie. In Polen en de verschillende Russische steden (van Minsk en Leningrad tot en met Moskou) werden we met kameraadschappelijk tromgeroffel ontvangen.
Rusland was een ramp met het eten. Op alles gooien ze een vieze roomsaus, waardoor ik echt honger leed. Mijn zoektocht naar een Chinees leverde niets op. Overal op de wereld vind je Chinezen, behalve in Rusland.
In Moskou vertelden de 'kameraden' ons ‘s ochtend over de voordelen van het socialisme. In de avonduren vroegen ze ons of ze onze jeans-broeken mochten kopen, omdat ze iets van het westen wilden hebben.

Als je eenmaal kinderen hebt, dan wordt je vakantie bepaald door hen. Het enige wat je nodig hebt is een zwembad. Dan zijn alle kinderen tevreden. Je vakantievreugde is de vreugde die je kinderen uitstraling in een ontspannen omgeving.

Als de kinderen eenmaal uit huis zijn, dan probeer je ze nog te verleiden om samen een vakantie door te brengen. Toen mijn zoon na zijn middelbare school ging trekken door Azië, hebben we afgesproken om elkaar op Bali te ontmoeten. Net zoals veel Nederlandse ouders Suriname bezoeken omdat hun kind daar stage lopen. Je vakantievreugde is de vreugde van het samenzijn met je volwassen kinderen.

Nu worden we echt oud. Onze kinderen zullen niet zo gauw op een cruise gaan. Wij wel. Nog niet met een rollator, maar wel met zijn tweeën. De vakantievreugde is de vreugde van het samenzijn in een ontspannen omgeving. Zo simpel is de relatie tussen vakantie en leeftijd.

Sandew Hira