St. Maarten bruist tijdens 'long weekend' van vijf dagen
29 Apr 2013, 12:30
foto
Kassav' zanger en gitarist Jacob Desvarieux tijdens live optreden Carnival Village, St. Maarten. Beeld: George Cheng Jr. www.bombelman.com


Terwijl Suriname aan het werk is, wordt op St. Maarten flink gefeest tijdens de Jouvert-Morning. Om 4 uur in de ochtend lokale tijd (5 uur in Paramaribo) vertrekt na de Calypso-Finals een enorme mensenmassa vanuit de 'Carnival Village' met muziek door de straten van St. Maarten. Een aantal sound-trucks met de calypso-bands begeleiden dansende feestgangers tot hun hoogtepunt, welke tot lang na zonsopkomst duurde. En dit is pas een deel van een veel groter geheel.

Aan de Nederlandse kant van St. Maarten wordt het Carnavalsfeest na de Paasdagen gevierd. De hoofdreden is dat het dan niet samen met Carnaval aan de Franse kant van het eiland gehouden hoeft te worden en je beide mee zou kunnen maken. Maar verreweg de beste reden voor toeristen is wel dat het Carnaval tijdens het laag-seizoen valt en er vaak dan ook betaalbare tickets naar St. Maarten te vinden zijn.

Gedurende het hele Carnavalsseizoen wordt in de 'Carnival Village' ook genoten van grote shows en concerten, met diverse avonden verschillende thema's. Enkele top optredens waren op de Zouk-Night: Carimi en Kassav', op de Latin Night: Daddy Yankee, op Soca Night: Lady Saw, RDX, Tallpree, Konshens en Busta Rhymes en op maandag avond de Reggae-Night met Busy Signal en reggae-grootheid Damian Marley. Voor een ieder wat wils dus. Tussendoor de grote shows wordt op de andere dagen ook nog een Miss Mature Pageant, Cultural Night, Teen & Senior Pageant en Youth Extravaganza gehouden. Dit alles vindt plaats in de Carnival Village, een purpose-built verhard festival-terrein, omringd door bijna 80 etens-stands. Behalve BBQ en Oyster Soup, is de Surinaamse keuken ook vertegenwoordigd en kunnen de 'locals' hier terecht voor een Moksi Alesi of rijst Pastei.

Laatste Koninginnedag vieren
Het Kindercarnaval (Junior Parade) is zondag 21 april gelopen en dinsdag gaat de Grand Carnival Parade door de straten in en rondom de hoofdstad Philipsburg. De parades bevatten kleurrijke praalwagens en deelnemers gekleed in prachtige kostuums. Ook de calypso-muziek mag niet ontbreken, om alles bewegend te houden. Het belooft dit jaar een waar spektakel te worden: wel 18 sound-trucks zullen met de Grand Carnival Parade meerijden.

Op St. Maarten wordt op 30 april nog Koninginnedag gevierd, en is de eerste werkdag na dit 5-dagen tellend long-weekend pas op donderdag.
Het geheel wordt dan afgesloten met een Closing Jump Up en het verbranden van de 'King Momo'.

George Cheng Jr. www.bombelman.com