SPBA teleurgesteld in opkopers en overheid
29 Apr 2013, 00:00
foto


De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is teleurgesteld in de opkopers én de regering. Dit zegt voorzitter Harrinanan Oemraw van de SPBA aan Starnieuws. Volgens hem is de padieprijs behoorlijk gekelderd. Van SRD 78 is de prijs naar SRD 64 gedropt.

“De oorzaak hiervan ligt bij de regering en opkopers. Enkele opkopers hebben aangekondigd dat alle rijstproducten goedkoper zullen worden. Hierdoor is de prijs behoorlijk gedaald en de regering grijpt nooit in”, zegt Oemraw. Hij merkt op dat eventuele rijstimport uit Guyana voor veel turbulentie heeft gezorgd. Volgens hem gingen de opkoop van de natte padie redelijk aan toe, totdat deze berichten in de media verschenen. De landbouwers hebben hun misnoegen geuit bij de SPBA en hebben aangegeven dat zij hun schulden niet kunnen aflossen met alle gevolgen van dien.

Volgens Oemraw moet er nog ongeveer 2000 hectare afgeoogst worden. De boeren van Wageningen betalen nu SRD 7.50 per baal natte padie om deze naar de hoofdweg te transporteren. Deze boeren moeten dit bedrag uit hun eigen zak betalen, hetgeen inhoudt dat de lasten enorm oplopen voor deze groep.

Wanita Ramnath