Okanisi Sidon Libi pakt ontwikkeling Aucaans gebied aan
30 Apr 2013, 04:00
foto
De oever aan de overkant vanuit de residentie van de Aucaanse granman op Drietabiki.


De regionale organisatie Okanisi Sidon Libi (OSL) wil actief bijdragen aan de ontwikkeling van het stamgebied van de Aucaners. Deze organisatie is de werkarm van het traditionele gezag en is een overkoepeling van niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en dorpsverenigingen in het gebied. In OSL zijn 27 dorpen vertegenwoordigd vanaf Peloegoedoe tot Granborie aan de Tapanahonyrivier.

"De organisatie verkeerde in een winterslaap', zegt voorzitter Carlo 'Boy' Karie (37) aan Starnieuws. Hij is bewoner van Drietabiki. "De slechte economische situatie van de bewoners en het tekort aan geld om activiteiten uit te voeren, is de oorzaak van de inactiviteit", deelt Kerie mee.

OSL is opgericht in 2003 met het oog op het binnenlands programma van het Bureau Forum NGO's (BFN). In de overige stroomgebieden van de marronstammen zijn ook dergelijke organisaties opgezet. "De financiële ondersteuning vanuit het BFN is helaas uitgevallen", verzucht Kerie. De OSL-voorman geeft aan dat er een goede samenwerking is met de paraplu-organisatie Mama Pikin, die haar secretariaat in Paramaribo heeft.

Oeververdediging
OSL is bezig met de voorbereiding van de oeververdediging van de Tapanahonyrivier tegenover Drietabiki. Op het zustereiland zijn gevestigd: het plaatselijke hospitaal, het radiostation Pakaati, gebouwencomplex van de Baptisten Gemeente Suriname, de Akontu Velantischool, het sportveld en vliegveld. De oever is door erosie zwaar aangetast. De steigers moeten ook worden aangepakt.

De OSL-voorman vertelt dat mede met hulpfondsen van het BFN een goed onderhouden verenigingsgebouw is opgezet in 2007 op Drietabiki met vier slaapkamers. Het is voorzien van zonne-energie en is ook aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van het dorp. In dit gebouw verbleef president Desi Bouterse tijdens zijn bezoek medio april aan Drietabiki, waar hij de activiteiten bijwoonde rond de rouwafsluiting van de overleden Koning Gazon Matodja.

Isaak Poetisi