Financieel advies voor kleine ondernemers in Para
08 Apr 2013, 20:30
foto
De symbolische overdracht van een laptop aan de voorzitter van de VOP, Brigitte Fer-Hardy (L)


De Vrouwen Organisatie Para (VOP) heeft afgelopen weekend een infopresentatie georganiseerd voor kleine ondernemers van het district Para. De voorzitter van de VOP, Brigitte Fer-Hardy, zegt dat de focus van deze bijeenkomst is het doen groeien van klein ondernemerschap met ondersteuning van een microfinanciering. De presentatie werd verzorgd door het filiaal Lelydorp van de Coöperatieve Bank GODO.

Volgens de inleider van GODO, Sophia Graanoogst, kunnen kleine ondernemers gezien worden als “de motor” van de economie van Suriname, omdat zij zichzelf voorzien in hun levensonderhoud. “Het is daarom belangrijk dat deze ondernemers ondersteund en begeleid worden op financieel vlak.” Uitbreiding of vervanging van grondstoffen, aanschaf van grondstoffen, reparatie van inventaris, renovatie van de werkplek of opzetten/uitbreiding van de werkplek, kunnen volgens Graanoogst aanleiding zijn voor het aanvragen van microfinanciering.

Succesverhalen
Tijdens de bijeenkomst werden ook succesverhalen gedeeld van kleine ondernemers die in aanmerking zijn gekomen van een microfinanciering. Natascha Palmtak deelde het succesverhaal van haar onderneming in kinderattracties met de aanwezigen. Palmtak heeft na microkredieten gesloten te hebben met GODO haar onderneming kunnen uitbreiden met trampolines, springkussens, suikerspinmachines en andere kinderspelen.

Microfinanciering is bij de GODO-bank een van de vormen van financiering, waarbij aan kleine ondernemers de mogelijkheid geboden wordt om leningen af te sluiten, zonder onderpand. Zakenpartners kunnen eventueel samen de lening aanvragen bij GODO en zijn als deeleigenaar van het bedrijf samen verantwoordelijk voor de lening.

GODO geeft samen met andere partners zoals de Nationale Vrouwen Beweging (NVB), advies en begeleiding aan kleine ondernemers. Vanuit een busje dat omgebouwd is tot een kantoor wordt er in elke buurt informatie verschaft. Via VOP zullen kleine ondernemers in Para aangespoord worden om hun bedrijf met een financiering van GODO te doen groeien. De samenwerking werd bekroond met het schenken van een laptop aan VOP.

Marvin Moesan
Advertenties