Hoge bloeddruk thema Wereld Gezondheidsdag (aangeboden)
05 Apr 2013, 05:00
foto


Op 7 april 1948 werd de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) opgericht. Een van de vaste agendapunten is de Wereld Gezondheidsdag die jaarlijks plaatsvindt. Dit jaar is het thema ‘hoge bloeddruk of hypertensie’. De oorzaken, gevolgen en relatief simpele preventie en behandeling van deze - helaas - groeiende aandoening worden wereldwijd onder de aandacht gebracht.

Het bewustmaken van samenlevingen en gezonde leefgewoontes staan centraal in verband met effectieve bestrijding. Een op de drie volwassenen wereldwijd leeft met hoge bloeddruk. De laatste jaren is er een stijgende trend. In de leeftijdcategorie 20-30 behoort één op de tien personen tot deze groep. Bij de 50 plussers zijn dat vijf op de tien. Bij uitblijven van een bewuste levensstijl, door drastische verandering van ongezonde leefgewoontes, ziet de toekomst er somber uit.

Chronische aandoeningen
Ruim 65% van de sterfgevallen in Suriname is toe te schrijven aan chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, hypertentie en kanker. Helaas is dit een groeiend probleem. Suriname heeft naar schatting 400 dialysepatiënten en 12.000 diabetici, die afhankelijk zijn van insuline. Ook deze aandoeningen nemen jaarlijks toe.

Hetzelfde kan gezegd worden van het aantal niersteenpatiënten en personen die lijden aan osteoporose of botontkalking. Vaccinatie tegen besmettelijke ziekten zoals mazelen, rode hond, bof, kinkhoest, difterie, tetanus en polio is nog niet toegankelijk en bereikbaar voor iedere Surinamer. Ongeveer de helft van de bevolking leeft nog in gebieden waarin drinkwater en sanitaire voorzieningen niet optimaal zijn.

Aandacht voor geestelijke gezondheidszorg
De Overheid zal meer aandacht moeten schenken aan tienerzwangerschappen, verkeerd kwikgebruik in de goudvelden, de toenemende gevallen van zelfmoord en verkeersongevallen. Overmatig alcoholgebruik, roken en ongezonde voeding moeten worden ontmoedigd, terwijl lichaamsbeweging gestimuleerd moet worden. Meer aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg is van belang, omdat dit vaak wordt onderschat.

Voor het Surinaamse volk en elke andere natie, geldt: “Gezonde en gelukkige burgers, een voorwaarde voor een gezonde bloeiende natie”. Optimale gezondheidszorg in combinatie met gedegen volksontwikkeling horen als nationale doelstelling binnen het beleid van onze hoge bestuursorganen. Alle andere nationale doelstellingen zullen hierop moeten worden afgestemd. De overheid, De Nationale Assemblee, ondersteund door relevante maatschappelijke groepen en organisaties, zullen hieraan hoge prioriteit moeten geven. Dit ter ontwikkeling en realisatie van een daadwerkelijk minder afhankelijke en zelfvoorzienende natie.

Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE)

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April