SOS: “Wij hebben recht op schone lucht”
21 Mar 2013, 02:00
foto
De vuilstortplaats Ornamibo opgezet als interim-oplossing gaat zijn 15de jaar in. De klachten van omwonenden over de stortplaats stapelen zich op. (Foto: Raoul Lith)


“President we hebben recht op een schoon milieu, recht op schone lucht,” klinkt de noodkreet van Reshmi Biharisingh tegenover Starnieuws. Ze is voorzitter van de Actiegroep SOS, wat staat voor Stop Ornamibo Stort. De groep heeft zich ten einde raad gewend tot president Desi Bouterse om een oplossing in de kwestie vuilstortplaats Ornamibo.

De ruim 10.000 bewoners van Adhinweg, Sewdajalproject, Aventuraproject, Houttuinproject, Vredenburg Serie A,B en omgeving klagen al vanaf de opzet van de vuilstortplaats in 1998. Ornamibo was als interim-oplossing bedoeld voor vuilnis. Het is al 15 jaar dat de bewoners aandacht vragen voor het milieuprobleem dat zich door de vuilstortplaats heeft ontwikkeld en steeds groter wordt.

“We zijn op dit moment omringd door een dikke walm en vliegen,” beschrijft Biharisingh het probleem. De bewoners hebben maandag een oriëntatie-loop gehouden. “Het stikt van de aasgieren, je loopt op botten en oogballen van allerlei beesten. Het is zo beroerd dat je je in Somalië waant.” Ze vindt dat de samenleving geen idee heeft van de milieuramp die zich daar voltrekt. “Wie wil zijn handen wassen in de Parakreek? Wie weet waar de vissen uit deze kreek belanden?”, daagt ze een ieder uit om de ernst van de situatie aan te geven. “Koeien lopen te grazen op de vuilnisbelt, wie weet wat ze allemaal naar binnen krijgen en deze dieren belanden in het slachthuis om uiteindelijk in de pot bij de mensen te belanden.”

'Actie blijft uit'
Opeenvolgende regeringen hebben de bewoners steeds een worst voorgehouden. Energieopwekking, vuilvergassing, gecontroleerde stortplaats zijn allemaal beloften die gedaan zijn om de omwonenden zoet te houden. “We zullen de problemen blijven aankaarten en we willen de president niet overslaan. Nu heeft hij het van ons gehoord,” zegt de voorzitter. “Het overheidsapparaat wordt aangevoerd door de president. Niemand kan uit zichzelf handelen.”

Bihariesingh vindt dat er genoeg actie is gevoerd. “Mijn vader heeft actie gevoerd en nu wonen wij als kinderen daar.” De actiegroep gaat nu voor bewustwording, nationaal en internationaal. De voorzitter zegt dat alle instanties op de hoogte zijn van het probleem, maar dat niemand iets doet. “Nimos is de instantie die ons moet beschermen, het BOG heeft gezondheidsrapporten, de cijfers liggen er... maar actie blijft uit.”

Veel omwonenden hebben ademhalings- en astmatische problemen. “Het vuil van heel Suriname wordt hier gedumpt. Wij hebben nooit toestemming gegeven, alles komt hier. Overal liggen asbestplaten; het is een berglandschap van vuil.” Biharisingh benadrukt dat de politiek hier totaal niets mee te maken heeft. “Alle partijen die aan de macht zijn geweest, zijn hier schuldig aan.”