‘Belast verleden’ centraal in Boekenweek
10 Mar 2013, 13:00
foto
Cynthia Mc Leod


De Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod ('Hoe duur was de suiker?') zal in een programma in verband met de Boekenweek in Nederland, een lezing houden over het koloniale verleden van Suriname in de Bibliotheek Midden-Centrum in Tilburg. Het combinatieprogramma wordt georganiseerd door de bibliotheek in samenwerking met het Peerke Donders Paviljoen, Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg.

Bezoekers aan deze “middag over slavernij en literatuur” op 17 maart, krijgen onder meer een rondleiding door de tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen en kunnen twee lezingen volgen in de Bibliotheek Tilburg Centrum.


Het thema van de Boekenweek, ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’, belicht de roemrijke perioden, maar evenzovele schaduwkanten van de geschiedenis van de Lage Landen, staat in een persbericht waarin het evenement wordt aangekondigd. In de literatuur zijn er verhalen van heldendaden en verraad, van glorieuze gebeurtenissen en van rampspoed. Concrete voorbeelden van dit 'belast erfgoed' zijn onder andere de verhalen over het koloniale verleden in Suriname en Curaçao.

Het gaat om een verleden dat niet zonder nuances en dilemma’s is en dit zal aan bod komen in de tentoonstelling en de lezingen. De andere lezing wordt verzorgd door de auteur Eardly van der Geld ('Curaçaos bloed'). Om 13.00 uur start in het Peerke Donders Paviljoen een rondleiding door de tentoonstelling 'Zielenzorg & Zielenmoord'. In de Bibliotheek Tilburg Centrum zijn er tussen 14.30 en 16.30 uur de lezingen van Mc Leod en Van der Geld.

Tijdens de Boekenweek vinden er nog meer activiteiten plaats in de Bibliotheek Midden-Brabant zoals lezingen van Khalid Boudou, Marjan Berk, Kees van Beijnum, Ad van Liempt, Loes den Hollander en Arthur Japin. Ook organiseert de bibliotheek een open leeskring. De week wordt afgesloten met het literaire festival TiLT, zegt het persbericht.