SPA: Geweld tegen vrouwen is geweld tegen samenleving
06 Mar 2013, 22:00
foto


De vrouwenafdeling van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) heeft in verband met de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart, een verklaring uitgegeven. In deze verklaring gaat zij in op het thema voor dit jaar van deze dag, namelijk ’Stop geweld tegen vrouwen’. Dit thema is vastgesteld door Amnesty International en wordt geheel in het licht geplaatst van ‘Vrouwenrechten zijn Mensenrechten’, en het toenemend geweld wereldwijd tegen vrouwen, dat dagelijks schrikbarende vormen aanneemt.

Geweld tegen Vrouwen verziekt en ontwricht samenlevingen en ontneemt vrouwen hun recht en kracht tot volwaardige participatie in het maatschappelijke leven om te komen tot hun eigen ontwikkeling en groei in het voordeel van de samenleving.
In de wereld zijn er veel landen waar dagelijks gruwelijke vormen van geweld tegen vrouwen gepleegd worden. Volgens schattingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (de WHO) zijn wereldwijd jaarlijks 20% tot 50% vrouwen slachtoffers van gruwelijke vormen van geweld. Ook in Suriname worden wij dagelijks geconfronteerd met vrouwelijke slachtoffers van verschillende vormen van geweld.

Ongelijke machtsstructuren
De SPA ondersteunt krachtig de keuze voor het thema en ziet de Internationale aandacht op 8 maart 2013 voor miljoenen vrouwen die dagelijks slachtoffers zijn van seksueel, huiselijk, lichamelijk en geestelijk geweld, als een lichtpunt en belangrijke stap naar fundamentele veranderingen op politiek en wettelijk gebied. In theorie zijn in ons land op wetgevingsgebied vrouwen gelijk aan mannen, maar in de praktijk blijkt dat vrouwen ongelijk behandeld worden.

Vast staat dat geweld tegen vrouwen de uitsluiting en ongelijkheid van vrouwen in maatschappelijke processen bevordert. Ongelijke machtsstructuren – en verhoudingen, evenals de opvattingen over mannen en vrouwen rollen en hun socialisatie hebben historisch de ongelijkheid en uitsluiting van vrouwen bepaald en daarmede hun maatschappelijke achterstelling bevordert en deze in stand gehouden.

Samenwerken voor verandering
De SPA wil met anderen samenwerken aan het tot stand brengen van fundamentele veranderingen op economisch, politiek, wettelijk en- sociaal cultureel gebied om de ongelijke machtsstructuren om te vormen naar meer eerlijke en rechtvaardige systemen, waardoor duurzame ontwikkeling en groei van vrouwen en mannen kan plaatsvinden. De SPA wil met anderen samenwerken aan gedragsveranderingen binnen netwerken en samenwerkingsverbanden van mannen en vrouwen om de gelijke behandeling van vrouwen op alle maatschappelijke terreinen te bevorderen.

In de visie van de SPA is ‘Geweld tegen vrouwen Geweld tegen de samenleving’. De SPA roept op 8 maart 2013 de gehele Surinaamse samenleving op tot meer waardering en respect voor de Surinaamse vrouw in haar leven en beslommeringen van elke dag.

De vrouwenafdeling van de Surinaamse Partij van de Arbeid
Advertenties