Australië doet record drugsvangst
28 Feb 2013, 08:15
foto
Australië wordt steeds meer een lucratieve markt voor internationale drugs-netwerken door van zijn sterke munt (Foto: Reuters)


De Australische politie heeft de grootste drugsvangst ooit gedaan. In een verzending van chemische reinigingsmiddelen die afkomstig is uit China, is meer dan 585 kilo drugs aangetroffen. Het gaat om methamfetamine, een illegale drug. De totale waarde van de drugs is US$ 448 miljoen.

Er zijn in verband met deze lading drie mannen, een Australische, Singaporese en één uit Hong Kong gearresteerd. "Dit is de grootste inbeslagname van drugs in geschiedenis van de Australische rechtshandhaving. Het is een verdubbeling van het vorige record van 300 kilo in juli 2012,” zei de politie in een verklaring.

De drugs zijn gevonden in een zending van chemische reinigingsmiddelen van Shenzhen in het zuiden van China. In september vorig jaar kregen de autoriteiten in Sydney een tip van de Aziatische recherche die heeft geleid tot de vangst.
Commissaris Tony Negus van de Australische Federale Politie zei de geraffineerde groep “aanzienlijk veel moeite heeft gedaan om onderzoek te ontsnappen”. De autoriteiten sluiten meerdere arrestaties, in Australië of in het buitenland, niet uit.

'Maakt mensen gek'
"We hebben al contact gehad met de autoriteiten in China en een reeks onderzoeken zijn aan de gang", zei Negus. Andrew Scipione, commissaris van politie van de staat New South Wales, merkte op hij "zeer gelukkig was dat iemand de tijd heeft genomen om dat telefoontje te plegen." Hij vertelde dat dit het soort drug is dat mensen gek maakt. “Het is een extreem verslavende stimulerend middel dat tot grillig en gewelddadig gedrag kan leiden.”

De drie gearresteerde mannen verschijnen vandaag voor de rechter in Sydney. Ze riskeren een levenslange gevangenisstraf en/of een boete van meer dan een miljoen US dollar voor commerciële drugsbezit.

Lucratieve markt
Australië wordt steeds meer een lucratieve markt voor internationale drugs-netwerken als gevolg van de sterke lokale valuta en de veerkracht van de nationale economie in vergelijking met andere rijke landen.

Het vorige in beslag genomen drugrecord van 306kg kwam tijdens diepgaand onderzoek naar een in Hong Kong-gerelateerde internationale drugs-syndicaat dat resulteerde in zeven arrestaties, waarvan vier uit het voormalige Britse grondgebied. De drugs waren verstopt in terracotta potten in een zending uit Thailand.

Recenter heeft de Australische politie in november 235kilo metamfetamine in beslag genomen, die verborgen was in een zending van zware machines uit China.