Banken ontvangen bestelbonnen om rijstboeren uit te betalen
28 Feb 2013, 06:00
foto
Hendrik Setrowidjojo van LVV


De verschillende banken waar rijstboeren een bankrekeningnummer hebben, ontvingen bestelbonnen voor de uitbetaling van de toegezegde incentives. Dit zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan Starnieuws. De uitbetaling van de incentives aan de boeren kan nu plaatsvinden.

De bewindsman merkt op dat de vertraging in uitbetaling voornamelijk kwam, doordat de bankgegevens van boeren niet klopten. Dit heeft geleid tot vertraging van het proces, waardoor alle boeren veel later uitbetaald zullen worden dan gepland. De LVV-minister benadrukt dat het werk vanuit de overheid reeds gedaan is en dat het nu slechts een kwestie van uitbetalen is door de diverse banken. Ook begrijpt de bewindvoerder dat de landbouwers ongeduldig worden, maar de administratieve fouten van de boeren moesten eerst gecorrigeerd worden. “We moesten heel nauwkeurig werken, want het gaat om staatsgelden. Ook moesten de gegevens van alle landbouwers goed gecontroleerd worden op juistheid”, deelt Setrowidjojo mee.

Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), heeft woensdag contact gehad met de bewindsman. “Ik heb de minister uitgelegd dat boeren het geld hard nodig hebben om verder te gaan met hun inzaai. Het gewas moet tegen ziektes en plagen beschermd worden en de beloofde incentives blijven veel te lang uit. De boeren worden ongeduldig. De LVV-minister heeft ons uitgelegd dat de bestelbonnen reeds verzonden zijn naar de diverse banken. Wij begrijpen dat hij zijn werk al heeft afgerond”, stelt Oemraw.
De landbouwers hopen dat de uitbetaling zo snel mogelijk zal plaatsvinden, want ze hebben al veel te lang gewacht.

Wanita Ramnath

Sunday 22 April
Saturday 21 April
Friday 20 April