Shekinah Ministries blikt terug op 20-jarig bestaan
28 Feb 2013, 04:00
foto
Pastor Ramon Manbodh


De christelijke organisatie Shekinah Ministries bestaat twintig jaar. Pastor Ramon Manbodh en zijn vrouw kijken tevreden terug op deze jaren. “We zijn echt van de grond af begonnen”, vertelt Manbodh. Het echtpaar Manbodh en de reeds overleden Henna Lachman, hebben veel gestopt in deze organisatie, die is uitgegroeid tot een multiculturele kerk.

Manbodh vertelt dat het Lachman was die de ‘lofexplosie’ in Suriname introduceerde. “Dit waren grote openbare lof- en dankdiensten. Zij trad op als zangleidster. Maar ook op kleine schaal bracht zij vreugde met muziek. Haar hart was bij de godsdienst”, zegt Manbodh.

Bijzondere tijd
Shekinah is een Hebreeuws woord en het wordt in het Engels vertaald door ‘The dwelling of God’. “In het Nederlands betekent het zo iets als “de woonplaats van God”. “Vroeger was het zo dat vooral Hindostanen de kerk bezochten”, zegt de pastor. “Nu zie ik hier alle bevolkingsgroepen in dit Goddelijke huis.”

Manbodh gaat graag in op de historie van de kerkorganisatie. “We zijn begonnen met bidstonden in de voorzaal van ons huis. Toen de groep uitgegroeid was naar vijftig man, verhuisden wij naar de garage. Na een tijd moest de deur van de garage open blijven en zaten mensen zelfs op straat. Het was echt een bijzondere tijd.” De pastor geeft toe dat het ook een harde tijd was.

Nieuwe projecten
Na een lange periode van steeds verhuizen naar een andere locatie, kreeg de stichting van een goede vriend het perceel aan de Oude Charlesburgweg 29. Er werd gestart met de bouw van de kerk. “Maar die weg ging niet bepaald over rozen. Op 25 november 1995 werd het gebouw toch geopend”, vertelt Manbodh.

Nu heeft de organisatie de beschikking over twee gebouwen. Op 25 november dit jaar zal het derde gebouw aan de Tout Lui Fautweg geopend worden. Naast het verspreiden van het evangelie, houdt Shekinah Ministries zich bezig met de zorg voor huis- en daklozen. “In de nabije toekomst zullen wij ook aan tuinbouw en veeteelt gaan doen”, deelt Manbodh mee.

Wanita Ramnath

Saturday 23 June
Friday 22 June