Chuck Hagel wordt Amerikaanse minister van Defensie
27 Feb 2013, 10:00
foto
Chuck Hagel


De Amerikaanse Senaat heeft de voordracht van Chuck Hagel als de volgende minister van Defensie goedgekeurd. De zegen van de Senaat volgt nadat de Republikeinen twee weken geleden een vertragingstactiek lanceerden om de nominatie van Hagel te blokkeren.

De stemming gisteren eindigde in een 58-41, waarbij vier Republikeinen de Democraten steunden in de voordracht van president Barack Obama. Met de stemming kwam een eind aan de omstreden strijd over de keuze van de president voor het nationale veiligheidsteam voor zijn tweede termijn.

Hagel zal minister van Defensie Leon Panetta, opvolgen die na vier jaar terugtreedt als directeur van de CIA en chef van het Pentagon.De stemming kwam enkele uren nadat de Republikeinen hun vertraging lieten vallen om de nominatie te vervolgen.

Het was de eerste keer dat een dergelijke procedurele tactiek was gebruikt om de nominatie van een kandidaat-minister van Defensie uit te stellen. Veel Republikeinen zijn fel gekant tegen Hagel, een voormalig Republikeins senator uit Nebraska. Hagel haalde zich de woede van de Republikeinen op de hals na zijn kritiek op voormalige president George W. Bush over de afhandeling van de oorlog in Irak.

Sommigen vragen zich af of Hagel Israël voldoende ondersteunt en hard genoeg is tegen Iran. De Democraten waren echter eensgezind over Hagel, die tweemaal gewond raakte tijdens de Vietnam-oorlog.