Paus Benedictus XVI memoreert vreugde en 'woelige wateren'
27 Feb 2013, 08:15
foto
Paus Benedictus XVI tijdens zijn laatste publieke optreden vanmorgen op het St Pieter's plein in het Vaticaan.


Paus Benedictus XVI heeft toegegeven dat hij is geconfronteerd met "woelige wateren" tijdens de acht jaren waarin hij aan het roer van de Rooms-Katholieke Kerk heeft gestaan. “Maar ik werd geleid door God en voelde zijn aanwezigheid elke dag.”

De 85-jarige paus gaat morgen met pensioen. Hij is de eerste paus die aftreedt na Gregory XII in 1415. Duizenden pelgrims hebben zich nu verzameld op het St Pieter's plein in het Vaticaan voor de laatste algemene rede van paus Benedictus.
Zijn opvolger zal in een conclaaf worden gekozen, dat in maart wordt gehouden. Benedictus vertelde de menigte dat zijn pausdom “een zware last” was, maar dat hij het accepteerde omdat hij er zeker van was dat God hem zou leiden.

"Ik voelde me als St Pieter met zijn apostelen op het meer van Galilea,” sprak Paus Benedictus verwijzend naar het Bijbelse verhaal toen de discipelen moesten vechten tegen zware golven en Jezus Christus voor hen verscheen.

Afscheid zonder begrafenis
“Dit was een afscheid, maar zonder begrafenis,” zegt diplomatiek correspondent James Robbins van de BBC vanuit het Vaticaan. “De aanblik van een levende paus die hier op het St Pieter’s plein afscheid neemt van de gelovigen, versterkt het gevoel van de katholieke kerk in een ongekend moment in zijn buitengewone geschiedenis.”

Geen enkele andere paus heeft ooit aan meer dan een miljard katholieken over de hele wereld gevraagd om voor hem te bidden "en voor de nieuwe paus", zoals Benedictus XVI deed hier in Vaticaanstad, zegt Robbins. “Was dit de boodschap van een mens die meegaat met de tijd? Een paus die in alle rust accepteert dat de kerk in een tijd van crisis een jongere, fittere man nodig heeft?”

Paus Emeritus
Na zijn aftreden zal Benedictus XVI, voortgaan als "paus emeritus". Door de verrassende aankondiging van zijn troonsafstand, moesten de vereiste regels voor de verkiezing van een opvolger worden gewijzigd om de volgende paus te kiezen, vóór de Goede Week, die leidt naar Pasen.

Terwijl de witte ‘pausmobiel’ langzaam over het St Pieter’s plein rolde met de 85-jarige paus, zwaaide deze naar de verzamelde massa gelovigen. De mensen riepen zijn naam en bedankten hem voor zijn diensten aan de kerk. Op een gegeven moment pauzeerde Paus Benedictus even om een baby die hem werd aangereikt, te kussen.

Veel van de kardinalen die zijn opvolger zullen kiezen zijn op het plein.