Dengue-gevallen Brazilië verdrievoudigd
27 Feb 2013, 20:00
foto
De dengue-muskiet brengt een virale infectie over die hoge koorts veroorzaakt.


Ons zuiderbuurland Brazilië heeft voor het begin van dit jaar een sterke stijging van dengue-gevallen. In de eerste zeven weken raakten meer dan 200.000 mensen besmet in vergelijking met 70.000 in dezelfde periode vorig jaar. Suriname kampt met een muskietenplaag, maar volgens de autoriteiten gaat het om 'onschuldige' muggen.

De zuidelijke deelstaat Mato Grosso do Sul is het hardst getroffen. Functionarissen zeggen dat de toename waarschijnlijk te wijten is aan het regenseizoen dat het risico op voortplanting van de mug die de ziekte overbrengt, verhoogt.
Ondanks de verhoogde besmetting, zijn de gevallen volgens minister van Volksgezondheid, Alexandre Padilha, minder ernstig dan vorig jaar.

Dengue is één van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in een aantal Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. De besmetting is wereldwijd toegenomen en vormt een gevaar voor ongeveer de helft van de wereldbevolking, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Situatie kan verergeren
In de eerste zeven weken van dit jaar stierven 33 personen aan de gevolgen van dengue, in vergelijking met 41 vorig jaar. De cijfers geven volgens Padilha aan dat de autoriteiten de juiste maatregelen treffen in hun strijd tegen de koorts, die met dengue komt.

De extra training aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en de verbetering van het netwerk van de fundamentele zorgverleners, werpt duidelijke vruchten af, voegt de bewindsman eraan toe. Hij waarschuwt overheden ervoor op hun hoede te blijven, omdat het regenseizoen de situatie kan verergeren. Het stilstaand water is een ideale voedingsboden voor de muggen die deze ziekte overdragen.

Stam relatief nieuw
Behalve de staat Mato Grosso do Sul zijn zeven andere staten in het zuiden en centraal Brazilië getroffen door de epidemie. Meer dan de helft van de gevallen wordt veroorzaakt door de DENV-4-virusstam, die in 2011 voor het eerst werd ontdekt in Brazilië. De stam is nog relatief nieuw voor het land en zijn meer mensen vatbaar voor infecties, zegt Padilha.

Er zijn vier bekende typen dengue-koorts. Zodra mensen zijn geïnfecteerd met een type, worden ze immuun voor deze vorm. Ze zijn echter niet immuun voor de andere soorten.