Traject ingezet voor voldoende luchtverkeersleiders
27 Feb 2013, 03:00
foto
Luchtvaartadviseur van de president, Gerard Brunings in gesprek met Clyde Sabajo van de bond van verkeersleiders. (Foto: Raoul Lith)


Er is een bescheiden begin gemaakt met training van luchtverkeersleiders. Hoewel om de zes maanden zij een training moeten krijgen om de ontwikkelingen in de luchtvaartsector bij te benen, is sinds de basiscursus in 2008 geen vervolgopleiding geweest. Het duurt volgens adviseur van de president belast met de reorganisatie van de luchtvaartsector, Gerard Brunings, nog minstens twee tot drie jaar voordat Suriname een luchtverkeersleiding heeft die op international niveau opgeleid is.

"We zijn nu bezig de achterstand weg te werken”, zegt Constance Sommandas-Karijodinomo van de Luchtvaartdienst. Dinsdag is begonnen met de training van luchtverkeersleiders en instructeurs. Aan de cursus doen 21 luchtverkeersleiders en twee werknemers van luchtvaartwaakhond Casas mee. Na deze cursus worden weer nieuwe luchtverkeersleiders getraind.

Nog een lange weg te gaan
Het is een noodzaak dat we voldoende luchtverkeersleiders hebben, waarbij ook de kwaliteit heel belangrijk is. Het werk dat gedaan wordt door luchtverkeersleiders is cruciaal in de luchtvaartsector, legt directeur Thelma Douglas-Pinas, directeur van Transport, Communicatie en Toerisme uit. Brunings zegt dat de regering zich ervan bewust is hoe belangrijk het is om meer luchtverkeersleiders op te leiden. De organisatie is volgens hem al langer dan een jaar bezig. “Je kan een dienst waar je tachtig man nodig hebt niet met vijftien personen draaien. Dat is een onmogelijkheid en bovendien dient het de veiligheid niet”, voegt Brunings eraan toe. Er moeten nog minstens 65 mensen opgeleid worden die ook ervaring op moeten doen.

Ondervoorzitter van de bond van de luchtverkeersleiders Clyde Sabajo, benadrukt het belang van het opleiden van nieuwe medewerkers, omdat volgens hem de veiligheid in het geding is. Verkeerde beslissingen in deze branche kunnen fataal worden voor honderden mensen.
De trainingen die moeten zorg dragen voor de doorstroming van luchtverkeersleiders en het wegwerken van de structurele onderbezetting bij deze dienst, duren drie weken.

Raoul Lith