Tentoonstelling Villa Zapakara over China wordt voorbereid
27 Feb 2013, 11:35
foto


Het interactieve gedeelte van de nieuwe tentoonstelling ‘De Qi van China’ van kindermuseum Villa Zapakara, wordt in augustus in Paramaribo geopend. Een delegatie van het kindermuseum is nu in China om de tentoonstelling voor te bereiden. Tijdens hun reis door onder meer Beijing en Xi’an maken de medewerkers uitgebreid kennis met de Chinese cultuur, kopen zij materialen in en maken filmopnames voor de presentatie.

Het bezoek aan China duurt enkele weken. De eerste dagen bezocht het team van Villa Zapakara het Plein van de Hemelse Vrede, de Chinese Muur en de Verboden Stad. Inmiddels is de delegatie doorgereisd naar Xi’an, de vroegere hoofdstad van China en het oostelijke eindpunt van de Zijderoute. Daar ligt de oorsprong van de Chinese beschaving. De reis naar China is mede mogelijk gemaakt door KLM Suriname die tickets beschikbaar heeft gesteld.

Realistische weergave vreemde cultuur
De afvaardiging heeft ook een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassadeur in Beijing, Aart Jacobi. Tot vorig jaar bekleedde Jacobi dezelfde functie in Suriname. De Nederlandse ambassade in Paramaribo zorgt van begin af aan voor financiële steun voor het kindermuseum.

De huidige tentoonstelling in Villa Zapakara, ‘Ster in de Stad’, over de Indiase miljoenenstad Bombay, loopt nog door tot 13 mei. Daarna gaat het kindermuseum enkele maanden dicht om de nieuwe tentoonstelling ‘De Qi van China’ voor te bereiden en op te bouwen. Net als tijdens de voorgaande tentoonstellingen over India en eerder Ghana, is de opzet om het dagelijks leven in een ‘vreemde’ cultuur’ zo realistisch mogelijk weer te geven. Zo hebben kinderen en hun ouders of begeleiders straks het idee dat ze écht in China zijn geweest, staat in een persbericht van Villa Zapakara.

Bezoekers aan het werk
Om dit effect te bereiken worden nieuwe decors gebouwd, grotendeels gemaakt met authentieke materialen uit China zelf. Een deel van de rekwisieten is afkomstig van het Tropenmuseum Junior (TMJ) in Amsterdam waar de China-tentoonstelling tot medio 2012 was te zien. Villa Zapakara werkt al vanaf de oprichting nauw samen met het TMJ .

Ook tijdens ‘De Qi van China’ worden de bezoekers aan het werk gezet. Zo leren ze kalligraferen, krijgen ze kungfulessen en zingen ze mee in de karaokebar. Net als in de tentoonstelling over Mumbai staan ze ook een tijdje in de keuken om een origineel Chinees gerecht te maken. Daarnaast maakt de theeceremonie deel uit van het museumbezoek. Voor dit onderdeel levert Cirkel Group de producten.

Steeds meer ondersteuning
Jantine van den Driest, zakelijk directeur bij Villa Zapakara, toont zich zeer ingenomen met alle ondersteuning voor het kindermuseum: “Steeds meer bedrijven, organisaties en particulieren leveren een bijdrage aan Villa Zapakara. Het is geweldig dat ons museum op deze manier uit de kosten kan komen. Belangrijker nog is dat al deze partners net als wij overtuigd zijn van de noodzaak om in de toekomst van onze kinderen te blijven investeren”, zegt zij.

De tentoonstelling ‘De Qi van China wordt behalve door de Nederlandse ambassade, het Tropenmuseum Junior in Amsterdam, Cirkel Group en KLM Suriname mede mogelijk gemaakt door onder meer Staatsolie, VSH Company, Varossieau, de Alcoa Foundation, Hem Suriname N.V., Nancy Chee, Fernandes, De Surinaamsche Bank, Galaxy N.V., Fawaka Creations, Minov, Open Provider, Optiek Ninon, Parbonet, Quota International, Synergy en nog vele andere donateurs, staat in het persbericht.