Colombiaanse koffieboeren massaal op straat
26 Feb 2013, 10:00
foto
Duizenden koffieboeren in Colombia staken en eisen hogere subsidies van de overheid. (Foto: AFP)


Duizenden koffieboeren in Colombia zijn de straat opgegaan. Ze eisen grotere subsidies om hen te beschermen tegen de dalende internationale prijzen en de sterke lokale munteenheid.

President Juan Manuel Santos heeft opgeroepen de staking te beëindigen met het argument dat deze “onnodig en lastig” is. De demonstranten zijn een paar keer in botsing gekomen met de politie en de oppositie heeft de regering bekritiseerd voor haar standpunt over de crisis.

Colombia is 's werelds vierde grootste koffieproducent. Koffie is ook één van de grootste exportproducent. Meer dan een half miljoen gezinnen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het gewas. De oogst vorig jaar was het slechtste in decennia.

Niet criminaliseren
De koffieboeren hebben straten en snelwegen in een aantal steden, waaronder sommige belangrijke Medellin, geblokkeerd. De veiligheidstroepen hebben laten weten dat ze wegversperringen niet zullen tolereren, wat reden was voor de botsingen. De oppositie heeft er bij de regering op aangedrongen om de demonstraten niet te criminaliseren.

De producenten eisen meer steun van de overheid, nadat de koffieprijzen op de internationale markt vorig jaar zijn gekelderd. Maar de president zegt dat zijn regering de telers al subsidies van US$ 33 per 125 kilo koffie betaalt. Hij zal een verhoging van de subisidie, die vorig jaar juli is ingegaan, overwegen.

"De staking is niet alleen lastig en onnodig, maar ook onrechtvaardig", zei hij in een toespraak dat is uitgezonden op radio en tv. Colombia is 's werelds vierde grootste producent, na Brazilië, Vietnam en Indonesië.