Bouterse vraagt volk geld voor slavernijmonument
25 Feb 2013, 12:00
foto
President Desi Bouterse tussen de menigte vanochtend op het Revo-plein. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse vindt dat het mogelijk moet zijn om een groot en machtig monument neer te zetten voor de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Alle leiders die hun bijdrage hebben geleverd, kunnen dan door dit monument worden geëerd. Bouterse kondigde aan dat het geld door de samenleving zal worden opgebracht. Hij vroeg maandagochtend, bij de herdenking van 25 februari 1980, aan het volk om een bijdrage te leveren.

Een nationaal monument voor 1 juli is gepland, maar het blijkt dat er geen middelen hiervoor zijn. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling stelde nimmer toezeggingen gedaan te hebben voor het financieren van dit monument. Er is geen geld op de begroting hiervoor opgebracht. Dit slavernij monument zal ongeveer SRD 1 miljoen kosten. Kunstenaar Erwin de Vries en Kenneth Gemert, secretaris van het Slavernij Nationaal Monument, reageerden teleurgesteld toen bleek dat er geen middelen ter beschikking zijn voor het kunstwerk.

De president zei dat de nationale helden geëerd moeten worden. Hij maakt zich sterk voor een machtig monument, waarvoor de middelen uit de samenleving gehaald zullen worden. Hij zei dat mensen een of twee kranten minder moeten kopen en zo een bijdrage kunnen leveren. Het staatshoofd deelde mee dat hij de tabakswet heeft getekend. "Dus mensen geef me het geld van de sigaretten". Bouterse kondigde ook een kleurkaartenactie aan en diverse andere fundraisingsprojecten. Hij vindt dat dat het mogelijk moet zijn om op 1 juli het monument af te hebben.