Zwemmers kwalificeren zich voor 'Open Water Event' Carifta
11 Feb 2013, 06:00
foto
Jordan Halfhide eindigde als eerste in de leeftijdscategorie 13-14 jaar. Overall behaalde hij de derde plaats.


Twaalf zwemmers hebben zich zondag tijdens de 10 kilometer Telesur 'Open Water Event' gekwalificeerd voor de Carifta Games. Voor het eerst zal tijdens de Carifta wedstrijden, die van 29 maart tot 3 april wordt gehouden in Jamaica, in open water gezwommen worden. De 6e Teleg 10 km 'Open Water Event' staat op naam van Raiz Tjon A Joe (15). Sajni Singh (15) is als eerste meisje geëindigd. Beiden zijn van De Dolfijn.

Chantal van Keeken-Fredrik, commissaris Open Water Zwemmen Surinaamse Zwembond, zegt aan Starnieuws dat de zwemmers nog moeten kiezen of zij in het bad of in 'open water' in zee zullen zwemmen. Raiz die zich gekwalificeerd heeft voor 'open water' zal in het zwembad deelnemen aan vier onderdelen. "Daar kan hij meer medailles winnen, dus lijkt het logisch dat hij niet zal deelnemen aan het 'open water event'. Het is niet haalbaar om aan beide onderdelen mee te doen", zegt Van Keeken.

Verdere training
Voor 'Open Water Event' tijdens de Carifta Games is er een leeftijdsgrens. Zwemmers tussen de 13 en 17 jaar mogen meedoen. De nummers 1 tot en met 3 hebben zich gekwalificeerd. Als er eentje uitvalt, mag nummer vier niet opschuiven, legt Van Keeken uit. Behalve Sajni en Raiz zijn in hun leeftijdscategorie Daly-An Amatredjo (14) van de VOS en Jordan Halfhide (14) De Dolfijn op de eerste plaats geëindigd.

Van Keeken heeft nog een hard hoofd voor de deelname in 'open water' op Jamaica. "Daar wordt in zee gezwommen om een boei, waarbij 10 kilometer wordt afgelegd. Wij hebben geen ervaring daarmee. Bovendien is het water ook heel zout", merkt zij op. Het wordt een enorme ervaring voor de deelnemers. Er komt nog een trainingsronde, waarbij de uiteindelijke selectie zal worden bepaald. 'Open Water event' is intussen ook een Olympische sport geworden.

De volledige uitslagen van de TeleG 10 km 'Open Water Event' kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Volledige_uitslag_.pdf