President zal problemen toelating Chinezen aanpakken
10 Feb 2013, 17:00
foto
President Desi Bouterse en echtgenote worden verwelkomd bij Kong Ngie Tong Sang. (Foto:
René Gompers)


De lange procedure voor verblijfsvergunningen van burgers uit China zal aangepakt worden. Dit heeft president Desi Bouterse de Chinese gemeenschap toegezegd bij de viering van het Chinees Nieuwjaar in Kong Ngie Tong Sang vanmiddag. "Het heeft mijn onverdeelde aandacht en zal met de betrokken instanties, met name justitie, zeker wat doen voor deze groep", zei de president. "Omdat hun bijdrage wezenlijk is, het is inhoudelijk en het is te zien. We zullen op transparante wijze dit probleem aanpakken".

De belofte is een antwoord op het verzoek van de voorzitter van Kong Ngie Tong Sang, Chee Yuk Kee. Hij heeft graag dat de procedure voor toelating in Suriname sneller plaatsvindt. "Ik hoop dat deze zaak bespoedigd wordt zodat wij sneller en nog meer onze bijdrage kunnen leveren". Hij complimenteerde de regering voor het beleid om de prijzen van goederen en de valuta stabiel te houden en sprak namens de Chinese gemeenschap dank uit voor de merkbare afname van criminaliteit.

De ambassadeur van China, Yuan Nansheng, gaf aan dat de Chinese gemeenschap het komende jaar nog meer gaat integreren in de Surinaamse samenleving. Hij merkte op dat Kong Ngie Tong Sang als grootste vereniging de meeste invloed heeft op de Chinese gemeenschap. Hij riep op om de invloed aan te wenden om te helpen bij de integratie.
"De relatie tussen Suriname en China gaat een nieuwe fase in en zal nauwer worden. We kijken uit naar het bezoek van Bouterse aan China midden dit jaar", zei de scheidende ambassadeur.

René Gompers