Koffieboomschimmel verwoestend voor Guatemala
10 Feb 2013, 10:00
foto
Koffie is het belangrijkste exportproduct van Guatemala. (Foto: AFP)


Guatemala heeft de agrarische noodtoestand uitgeroepen nadat een koffieboomschimmel ongeveer 70% van het nationale gewas heeft verwoest. De schimmel maakt dat de plant gaat ‘roesten’; de plant krijgt een roest kleur en raakt in verval.

De koffie ‘roest’ veroorzaakt dat bomen hun bladeren verliezen, waardoor er minder koffiebonen zijn. Eenmaal aangetast zijn de bonen van slechte kwaliteit.

Guatemala geeft US$ 13,7 miljoen aan noodhulp om de kleine boeren te helpen bestrijdingsmiddelen te kopen tegen de schimmel. Honduras en Costa Rica waren er al toe overgegaan om een nationale noodsituatie af te kondigen. Ook El Salvador en Panama worden beïnvloed door deze agrarische ramp.

Klimaatsverandering
Koffie ‘roest’ werd voor het eerst een groot probleem in de jaren 1860 in het toenmalige Ceylon (het huidige Sri Lanka). Meer dan 90% van de gewassen werd verwoest en werd op het eiland afgezien van het planten van koffie.

Koffie is het belangrijkste exportproduct van Guatemala, en koffieboeren waarschuwen dat honderdduizenden banen verloren zouden kunnen gaan. "Als we de benodigde maatregelen niet treffen, kan onze productie in 2013-2014 dalen met 40%," zei president Otto Perez Molina van Guatemala volgens de Associated Press.

De uitbraak wordt toegeschreven aan de gevolgen van klimaatsverandering, meldt de BBC. Een stijging van twee graden van de temperatuur, meer neerslag en een toename van de luchtvochtigheid, komen de koffie-aanplanten niet ten goede.

John Vandermeer, een ecoloog van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, vertelde het tijdschrift Nature, dat zijn onderzoeksterrein in Mexico verwoest was. Het merendeel van de bomen had ten minste vier vijfde van zijn bladeren verloren, terwijl een derde helemaal geen bladeren had, zei Vandermeer.