De slang kan eng lijken, maar staat voor succes
10 Feb 2013, 00:00
foto
Soeng Ngie is gespecialiseerd in wand- en plafonddecoraties voor het Chinees Nieuwjaar. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met vuurwerk en regen is het 'Jaar van de Slang', het Chinees Nieuwjaar, sissend ingeluid. Later op de dag zijn er diverse bijeenkomsten van Chinese verenigingen, waarbij lekker gegeten en gedronken wordt. De slang werpt haar oude huid af; er wordt een nieuw begin gemaakt. Dit teken van de Chinese dierenriem staat symbool voor succes. Het wordt een jaar van geld verdienen door slim zaken te doen. De slang gaat ook door voor schoonheid en kunst. Maar oude ruzies kunnen dit jaar zich ook tot een climax ontwikkelen.

Hoewel de slang veel positieve eigenschappen heeft, zijn veel mensen ook bang voor de kruipende dieren. Chinezen geven elkaar cadeautjes tijdens Chinees nieuwjaar. Zakenlui in China klagen dat zij niet zoveel cadeautjes hebben verkocht als tijdens het 'Jaar van de Draak'. "Veel mensen houden van draken, maar de slangen-cadeautjes gaan niet zo hard", zegt een souvenirverkoper aan de Associated Press. De slang is niet de populairste van de twaalf dieren van de Chinese dierenriem.

Het 'Jaar van de Slang' wordt een jaar van hard werken. Dit geldt ook voor de kunstenaars, want tijdens dit jaar zal de kunst gedijen. "We hebben een groot aanbod van jonge kunstenaars met heel veel talent. Zij zijn ambitieus en hebben goede vooruitzichten. Waar ze voor moeten waken is dat ze niet denken dat zij er al zijn. Zij moeten keihard werken om het talent verder te ontwikkelen", zegt Els Tjong Joe Wai, van galerie Sukru Oso.