Chinese ambassadeur maakt zich sterk voor integratie
09 Feb 2013, 02:00
foto
President Desi Bouterse en China ambassadeur Yuan Nansheng brengen een toast uit tijdens de afscheidsreceptie. (Foto: Edward Troon)


De scheidende ambassadeur van China Yuan Nansheng heeft op zijn afscheidsreceptie onderstreept dat hij adviezen heeft gegeven aan Chinese bedrijven en verenigingen voor integratie en samenwerking. “We hebben die adviezen van de ambassadeur ter harte genomen en onze uiterste best gedaan om te integreren in de Surinaamse samenleving”, zegt Xiao Qing Liang, directeur van Dalian Company, namens de Associatie van Chinese ondernemingen in Suriname.

Volgens Chee Yuk Kee, voorzitter van de Surinamese Chinese United Association (SCUA), heeft Nansheng de Chinese zakenlieden vaker gewezen op de naleving van de Surinaamse wetten en regels. Ook moeten zij zich inzetten om de samenleving te dienen, door “in vrede te leven met andere ethische groepen en bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.”

Integratie belangrijk
De scheidende Chinese ambassadeur heeft zich in de afgelopen drie en half jaar sterk voor gemaakt dat nieuwe immigranten de lokale taal en cultuur moeten leren. Zij moeten ook de gewoonten en gebruiken van de andere etnische groepen respecteren, memoreert de SCUA-voorzitter. Via de Chinese media kan de doelgroep beter geïnformeerd worden over de Surinaamse samenleving.

Nansheng gelooft dat integratie in de Surinaamse samenleving zal bijdragen aan een grotere economische en sociale ontwikkeling van het land. Hij illustreert zijn stelling door erop te wijzen dat de jaarlijkse bilaterale handel tussen beide landen het recordbedrag van 200 miljoen Amerikaanse dollars nadert. De diplomaat benadrukt dat de bouw van het Wanica-ziekenhuis momenteel het grootste geschenk van China aan Suriname is, terwijl “het 300 miljoen kostende ‘Highway project’ door Dalian Company zal worden gebouwd”.
Op cultureel gebied is volgens Nansheng in zijn periode een toename geweest van uitwisselingsprogramma's. Meer Surinamers volgen Chinese taallessen. Dat ook de first lady, de vrouw van de vicepresident en de vrouw van de minister van Buitenlandse Zaken Chinees leren, is een historisch record volgens de vertrekkende diplomaat.

Edward Troon