LMSZN zal specialisten sturen naar dorpen in het westen
08 Feb 2013, 20:00
foto
Vlnr. Thompson Danso, Rakesh Sukul, Lucien Kloof, Antoine Elias, Edward van Eer en Heve Sibilo.


De directeur van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) en die van Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS), respectievelijk Antoine Elias en Edward van Eer hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het LMSZN zal een keer per kwartaal specialisten sturen naar de dorpen Apoera, Section en Washabo. Na evaluatie zal blijken als dit vaker moet geschieden. De overeenkomst is voor de eerste maal getekend voor de duur van 1 jaar, met optie om te verlengen.

Het doel van deze overeenkomst is om de zorg voor welzijn van de gemeenschap in het binnenland op te voeren naar tweedelijnszorg. “De specialisten moeten dichter bij de mensen worden gebracht”, zegt Van Eer.

Mortuarium
Het LMSZN zal ook het mortuarium van Nickerie schenken aan Apoera. Dit gebeurt na bemiddeling van de districtsraad van Nickerie. Het is de bedoeling dat tegen medio maart de overdracht en installatie van de mortuarium zal plaatsvinden. De bestuursdienst onder leiding van dc Roline Samsoedin is reeds bezig met de infrastructuur om de mortuarium te kunnen plaatsen.

Er zijn al eerder specialistische missies uitgevoerd, maar niet vanuit het LMSZN. Eerder waren er afspraken met specialisten van andere ziekenhuizen en vakgroepen om missies uit te voeren. De delegatie van MZPHCS bestond naast de directeur, uit Rakesh Sukul, verantwoordelijke regio-arts van regio-west Suriname, Thompson Danso, waarnemend onderdirecteur Medische Zaken bij Medische Zending en Lucien Kloof. Voor het LMSZN zaten aan Antoine Elias en Heve Sibilo, medisch directeur.