Scholen krijgen materiaal voor opstel- en tekenwedstrijd
09 Feb 2013, 08:00
foto
Voorzitter van de Nationale Steering Commissie Waterweek Suriname, Moedio Tirtotaroeno, met de directeur van RO, Genia Gorinde en Roline Samsoedin, de deken van de districtscommissarissen.


Leerlingen van 106 muloscholen doen mee aan de opstelwedstrijd die in verband met Waterweek Suriname 2013, is georganiseerd door de Nationale Steering Commissie Waterweek. Aan de tekenwedstrijd doen vijfde klassers van 324 basisscholen mee. De scholen krijgen van de organisatoren een pakket met een lesbrief, schrijf en of tekenpapier en de spelregels. “Het thema van de wedstrijden is: ‘Laten we met elkaar ook zorgen voor het water van morgen’,” zegt de voorzitter van de commissie, Moedio Tirtotaroeno.

De leerlingen moeten over dit thema een opstel of tekening maken. De scholen zullen de beste drie opstellen en tekeningen uitkiezen en deze uiterlijk 1 maart inleveren bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Daarna zal een jury van alle inzendingen drie winnende scholen uitkiezen. De prijsuitreiking zal tijdens een gala-avond op 22 maart plaatsvinden, zegt de voorlichting van NH.

Probleem van een ieder
De ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling en Regionale Ontwikkeling (RO), helpen met de organisatie. Tirtotaroeno heeft symbolisch het eerste pakket overhandigd aan de directeur van RO, Genia Corinde, die zal zorgen voor distributie van de pakketten. “Ik ben erg tevreden met het initiatief van het Ministerie Natuurlijke Hulpbronnen om ons bij een project van deze waarde te betrekken. Het gaat om een probleem dat een ieder betreft”, gaf zij aan. Ook de deken van de districtscommissarissen Roline Samsoedin, juichte het initiatief toe en zegde alle medewerking toe. Zij vindt dat het van belang is om de scholen in het binnenland bij de activiteiten te betrekken.

De commissie is vorig jaar in november geïnstalleerd door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok. Het jaar 2013 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘The International Year of Water Cooperation’. Jaarlijks worden er op Wereldwaterdag, 22 maart, activiteiten ontplooid. In Suriname zijn er van 18 maart tot en met 23 maart 2013 verschillende activiteiten om het nationaal bewustzijn en de internationale oriëntatie van (vooral) de ‘Next Generation’ meer dimensie te helpen geven, zegt de voorlichting van NH.