Ambitieus plan voor opkrikken economie
08 Feb 2013, 13:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali tijdens de opening van het forum.


De Competitiveness Unit Suriname heeft een ambitieus plan van aanpak opgesteld. Unit coördinator Sieglien Burleson zegt dat de meest stimulerende omgeving gecreëerd moet worden voor productie om de concurrentiepositie van Suriname te verhogen. Donderdagavond werd het eerste forum geopend door vicepresident Robert Ameerali. Vandaag buigen de participanten zich in werkgroepen, waarna aanbevelingen gepresenteerd zullen worden.

Op het wereld economisch forum staat Suriname op de 122e plaats van 144 landen. Er worden meer dan honderd indicatoren gehanteerd voor een global competitiveness index. De concurrentiepositie van Suriname moet duidelijk verbeterd worden. Uitgaande van het wereld economisch forum wordt Suriname geplaatst in het eerste stadium van fase 2 van een efficiënte economie. Daaronder valt de categorie ‘sector driven’ en daarboven de categorie ‘innovation driven’. Elk land wil hogerop dat symboliseert meer verdienste, welvaart en beter leven voor de burgers. Volgens Burleson wil het er makkelijk op lijken dat Suriname zich geen zorgen hoeft te maken door de economische groei die het meemaakt. Echter is de kern van concurrentiepositie verhogen raag in hoe verre het menselijk- en financieel potentieel en ook alle andere natuurlijke hulpbronnen worden ingezet om het maximale eruit te halen.

Integrale aanpak
“De vraag is of ons onderwijs voldoende is afgestemd op de economische sectoren. Is er voldoende data, kennis en kunde om onze producten verder te ontwikkelen. Hoe makkelijk is het om te exporteren. Kunnen stagnerende procedures worden verwijderd, is er een gezonde concurrentie, maar ook of we het menselijke potentieel van ver afgelegen gebieden benutten. Het potentieel van mensen in diaspora, mensen met een beperking en van de slimme kinderen op school. Helaas komt Suriname nog niet in aanmerking voor een goede notering”, zegt Burleson. Voor een verdere ontwikkeling is het volgens haar belangrijk te beseffen dat voor overstap tot een hoger niveau op de index nieuwe inzichten en aanpak vereist zijn omdat er uitdagingen en mogelijkheden zijn. Dit betekent dat oude acties minder effectief kunnen zijn. “Niet meer van hetzelfde is voldoende maar we moeten gaan voor hogere productiviteit, meer innovatie en waardetoevoeging.

Vanuit de Suriname competitiveness unit zal gewerkt worden aan activiteiten van de verschillende partners om de productiviteit te verhogen. Op de agenda staat het ontwikkelen van een industrieel beleid met duidelijke economische keuzes en ondersteunend beleid voor economische diversificatie, waarde toevoegingen in de subsectoren. De overheid efficiënter worden, modernisering van wetgeving waaronder ook e-government en het versimpelen van procedures. Voor de private sector is van belang het ter hand nemen van een agenda om makkelijker tot zaken doen te komen, innovatie en samenwerking.

Vraagtekens
Vicepresident van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) Roberto Vellutini, zegt dat Suriname meteen een tweesporenbeleid moet hebben om zijn concurrentievermogen te kunnen verhogen. Het gaat in de eerste plaats om het diversifiëren van de economie dat nog te veel geconcentreerd is op niet duurzame sectoren. Suriname zal daarnaast het zakendoen moeten versterken met goede wetgeving. De IBD-topman zegt dat er niets mis is met het hebben van veel staatsbedrijven, maar dan moet daarin wel goed geïnvesteerd worden.

Vicepresident Robert Ameerali die in zijn openingsrede vraagtekens plaatste bij de 122ste positie op de wereld indexlijst, zegt dat er een verkeerde rapportage is gedaan over Suriname. Hij benadrukte dat de regering vrijwel het maximale heeft gedaan om onder andere het makkelijk te maken dat bedrijven kunnen worden opgericht.