Behoefte rijstpelmolens binnenland groot
09 Feb 2013, 10:00
foto
In het dorp Futunakaba is al gebruik gemaakt van de nieuwe rijstpelmolen. (Foto: min. RO)


In navolging van de dorpen Futunakaba en Langu hebben ook andere dorpen in het binnenland gevraagd om een rijstpelmolen. Met de machine kunnen de bewoners hun eigen verbouwde padie verwerken tot rijst, hun hoofdvoedsel, zegt Alice Jong A Man aan Starnieuws. Zij is het hoofd van de afdeling Dorpsontwikkeling van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO).

De dorpen Futunakaba en Langu hebben elk een nieuwe rijstpelmolen gehad van het ministerie om hun geoogste padie zelf te verwerken tot rijst. In het Boven-Surinamegebied waar deze dorpen liggen, is rijst het hoofdvoedsel. Jong A Man vertelt dat de dorpen eerder al een pelmolen hadden, maar dat die defect geraakt is. Met de leverancier van deze nieuwe rijstpelmolens is volgens de RO-functionaris afgesproken dat hij trainingen gaat verzorgen. Zo zal ook worden voorkomen dat de machines defect raken door onkundig gebruik.

Met het installeren van de nieuwe pelmolens wordt de zelfwerkzaamheid van de dorpsbewoners ook gestimuleerd, legt Jong A Man uit. “We stimuleren de mensen om aan zelfproductie te doen.” Ze merkt op dat functionarissen van het ministerie van tijd tot tijd ook gaan controleren hoe er met de machines wordt gewerkt en of deze daadwerkelijk worden gebruikt. De afdeling Dorpsontwikkeling heeft het project in de dorpen Futunakaba en Langu gecoördineerd.

Het is de bedoeling dat de dorpsbewoners steeds minder buiten rijst kopen en zelf meer padie gaan verbouwen zodat ze zelfvoorzienend worden als het gaat om hun hoofdvoedsel. Andere dorpen hebben ook gevraagd om zo’n machine te installeren in hun woongebied, zegt Jong A Man. Voor het project rijstpelmolens voor de twee dorpen is in totaal SRD 18.425 besteed.