Substituut-officieren van justitie na vijf jaar studie beëdigd
08 Feb 2013, 04:00
foto
De acht nieuwe leden van het Openbaar Ministerie. Zij werden door president Desi Bouterse beëdigd tot substituut-officier van justitie. (Foto: Raoul Lith)


De acht substituut-officieren die donderdag door president Desi Bouterse beëdigd werden, zeggen dat ze vijf jaar lang veel offers gebracht hebben om hun studie af te ronden. Zij hebben veel steun gekregen van hun familie en van procureur-generaal Soebhaas Punwasi, die zich alle moeite getroost heeft opdat de opleiding kon worden voltooid. Ook werd dank uitgebracht aan de mentoren, de rechterlijke macht en de parketmedewerkers.

De nieuwe leden van het Openbaar Ministerie staan aan het begin van hun carrière. Zij hebben zich gespecialiseerd in diverse richtingen, waaronder cybercrime, corruptiebestrijding, mensenhandel, jacht- en milieuwetgeving, grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme. Namens de groep zei Reshmi Rathipal dat de weg niet gemakkelijk was. Daarom zijn zij zo ingenomen met de bekroning van hun inzet, de beëdiging als substituut-officier van justitie.

Ryan Autar zegt aan Starnieuws dat hij zich verdiept heeft in cybercrime en grensoverschrijdende criminaliteit. Suriname heeft nog geen wetgeving om cybercrime aan te pakken. Hij hoopt dat er gauw wetgeving hierover zal komen. Autar merkt op dat het niet zo moeilijk is om een wet te maken omdat er voorbeelden zijn van landen waar de wetgeving er al is. Diverse landen waaronder de Verenigde Staten van Amerika, Bahama's en Nederland willen hun ondersteuning geven om cybercrime, die grensoverschrijdend is aan te pakken. "Maar wij moeten eerst ons huiswerk maken".
De acht nieuwe leden van het Openbaar Ministerie popelen om nu zelfstandig aan het werk te gaan. Tot substituut-officier van justitie werden beëdigd: Ryan Autar, Marno Danning, Reshna Jhinkoe, Reshmi Rathipal, Roline Gravenbeek, Bibian Tjin Liep Shie, Rashree Koendan en Mureyl Winter.